Tickets
Shop
Nieuws 03 nov 2019

De Jong heeft het te doen met De Neeling: 'Sneu voor haar'

Slechts drie duizendste van een seconde was het verschil tussen wel of geen World Cup-ticket op de 1000 meter. Terwijl Antoinette de Jong aan de goede kant van de streep stond, viste Sanneke de Neeling op de kilometer nipt achter het net. "Ik had wel met d'r te doen."

Foto : Soenar Chamid

Zowel De Jong als De Neeling noteerden een tijd van 1.15,51 en waren daarmee een kleine seconde langzamer dan de winnares Jorien ter Mors (1.14,56). De Neeling, die het in de laatste rit tegen Ireen Wüst (derde in 1.14,77) opnam, zag meteen na de rit een zesje achter haar naam staan. Hoewel ze nog even hoopte dat er nog naar de tijden gekeken moest worden, bleek al snel dat ze een paar duizendste tekort kwam. "Dit is vreselijk balen", aldus een teleurgestelde De Neeling, die zich vrijdag wél plaatste voor de 500 meter.

De Jong zocht haar collega op het middenterrein op en probeerde haar wat te troosten. "Ik heb gelijk tegen haar gezegd: 'De ploegenachtervolging is voor mij belangrijker dan de 1000 meter, dus er bestaat best een kans dat je alsnog de 1000 meter in de World Cups mag rijden", aldus De Jong, die het wel te doen had met De Neeling. "Ze was heel verdrietig en ik vond het echt sneu voor haar."

Overleven
Toch had het verschil niet zo klein hoeven zijn, realiseert De Jong zich. In haar rit tegen Letitia de Jong verloor ze veel tijd op de eerste meters, waardoor de eerste wissel niet goed uitpakte voor de rijdster van Team Jumbo-Visma. "Ik probeerde de bocht uit te versnellen, maar aan het einde van de bocht zag ik dat het niet ging lukken om haar voor te blijven. Ik bleef lang links rijden, zodat Letitia erlangs kon. In de tijd dat zij me voorbij ging, zette ik weer aan, maar dat heeft wel tijd en energie gekost."

Voor de Europees kampioene allround is de 1000 meter vooral een trainingswedstrijd, aangezien ze het op de opening af moet leggen tegen de internationale top. Hoewel ze vorig seizoen als zesde eindigde op de kilometer tijdens de WK Afstanden in Inzell acht ze zichzelf meer kans toe op de 1500 en 3000 meter. Op deze afstanden wist de Friezin zich dan ook te plaatsen voor de World Cups, evenals op de 5000 meter. "Opnieuw vier tickets, dat is wel vet", doelt De Jong op vorig seizoen, toen ze ook vier World Cup-tickets opeiste.

"Ik was heel blij dat ik me eerder op de dag plaatste voor de World Cups op de 5 kilometer, omdat ik deze in Astana wil rijden voor het World Cup-klassement 3 & 5 kilometer." Omdat er per jaar nog maar één (internationaal) allroundtoernooi is, vindt De Jong de noodzaak om een goede 5 kilometer te rijden echter wel wat minder geworden. "Voor een allroundtoernooi is het dan overleven op de 5. Ik merk dat ik steeds sneller word op de 1000, 1500 en 3000 meter en als ik echt fris ben, hoop ik iets moois te kunnen op de 3 kilometer dit seizoen."

Meer informatie over het World Cup Kwalificatietoernooi vind je hier.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan