Ze is olympisch, wereld- en Europees kampioene en nog altijd pas 22 jaar. Suzanne Schulting is na haar ‘bizarre’ jaar nog gretiger begonnen aan dit schaatsseizoen. Op de eerste World Cup in Salt Lake City van afgelopen weekend zette de shorttrackster haar zegereeks voort met goud op de 1000 meter.

In maart van dit jaar kon worden geconcludeerd dat Schultings ‘angst’ om het predicaat eendagsvlieg opgeplakt te krijgen na de Olympische Spelen van PyeongChang definitief ongegrond was. De olympisch kampioene op de 1000 meter heeft haar prijzenkast afgelopen seizoen aangevuld met de Europese en wereldtitel, en won het wereldbekerklassement over de 1000 en de 1500 meter. Op die World Cups veroverde ze zes keer goud, twee keer zilver en één keer brons.

Wat Schulting dit seizoen wil doen? Nog meer winnen. "Je wilt altijd meer, toch? Dat is logisch", stelt ze. "Ik ga nu niet denken: ik ben helemaal happy als ik zesde word. In principe wil ik elk seizoen winnen en voor de titels gaan. Ik ben nog steeds supergretig om te winnen, ook na zo'n seizoen als vorig jaar." Met goud op de 1000 meter en zilver op de 1500 meter is ze het seizoen in Salt Lake City goed begonnen. "Het schaatsen kan altijd beter, maar ik ben wel blij met het resultaat", luidt de analyse van het eerste wereldbekerweekend.

De finalerace over 1000 meter verliep niet vlekkeloos voor Schulting: bij de start werd ze op haar linkerijzer getrapt door degene naast haar. "Het stukje midden in mijn mes was bot, dat voelde ik meteen, maar je moet gewoon gaan en niet teveel nadenken." Met een fraaie inhaalactie pakte ze met drie ronden te gaan de leiding en verdedigde deze met verve tot aan de streep. "Ik ben nog steeds blij met elke overwinning en dat zie je ook aan mijn reactie als ik over de finish kom", vertelt ze doelend op de inmiddels bekende schreeuw van blijdschap die na elke zege door het ijsstadion schalt.

Een ding ontbreekt nog op het nu al rijk gevulde palmares van Schulting: een wereldrecord. Hoewel de tijd bij shorttrack minder belangrijk is dan op de langebaan, is zo'n record toch iets wat ze graag op haar naam zou willen schrijven. Met de snelste ijsbaan ter wereld als eerste stop van deze wereldbekercyclus schoot het even door het hoofd van de kampioene. "Als het ijs het zou geven", zegt Schulting poëtisch. "Maar blijkbaar niet, want ik heb het niet gereden, haha. En er is ook niet bij in de buurt gekomen."

Op zondag zette de Canadese Kim Boutin op de 500 meter een wereldrecord neer in de kwartfinales. Ruim een half uur later waren de omstandigheden anders voor de 1000 meter. "Na de dweil was het ijs heel snel voor de 500 meters, maar daarna werd het gauw minder dus het zat er niet in." In de kwalificaties had Schulting vrijdag wel haar eigen Nederlands record (1.27,287) verbeterd. "Ik was vooral blij met de manier waarop de rit ging en niet zozeer met het record zelf, want die had ik al in handen. Het is wel een verbetering van mezelf dus dat geeft aan dat het goed gaat en dat is mooi."

Inmiddels zijn de shorttrackers verkast van het Amerikaanse Salt Lake City naar Montreál in Canada, waar dit weekeinde de tweede World Cup verreden wordt. Vandaag staan de kwalificatiewedstrijden op het programma, zaterdag en zondag volgen de finales op de individuele afstanden en de aflossingen. Na de wereldbekerwedstrijden in Noord-Amerika is Azië de volgende bestemming. In het nieuwe jaar wordt de World Cup afgesloten in Dresden en Dordrecht.

Wil jij Suzanne Schulting en de andere toppers zelf aanmoedigen? De kaartverkoop van de wereldbekerfinale in Dordrecht (14-16 februari) is inmiddels gestart via schaatsen.nl/tickets!

Door Anjuli Veltman