Tickets
Shop
Nieuws 24 nov 2019

Bergsma en Stroetinga op podium: 'Het voelt vertrouwd'

Heel even dacht Jorrit Bergsma dat hij het opnieuw ging flikken. In de finale van de massastart bij de tweede World Cup in Polen sloeg de Friese stayer opnieuw een gat, maar waar hij in Minsk niemand meer over hem heen zag komen, snelde Joey Mantia hem in Polen de laatste meters nog voorbij. "Ja, dat was jammer."

Foto : Martin de Jong

Bergsma, die vorige week het jagende peloton nog net voorbleef, erkende na afloop zijn meerdere in de regerend wereldkampioen op dit onderdeel. "Mantia heeft vandaag verdiend gewonnen", gaf hij eerlijk toe. "Ik wilde deze keer niet zo vroeg gaan als vorige week, maar toen Semerikov vertrok, moest ik er wel achteraan, want anders was hij gevlogen."

Met nog drie ronden te gaan was het alles of niks voor Bergsma, die meter voor meter dichter bij de Rus kwam. In de laatste ronde achterhaalde de stayer van Team easyJet de Rus. "Ik baalde dat ik hem vlak voor de laatste bocht niet voorbij kon. In plaats daarvan moest ik eromheen, waardoor ik extra meters aflegde. Dat was jammer. Als ik vóór Semerikov de bocht in had kunnen gaan, had ik het misschien nog net kunnen redden."

Kort achter Mantia en Bergsma sprintte Stroetinga naar het brons. Voor de 38-jarige Fries was dat zijn eerste World Cup-medaille sinds maart 2016. Stroetinga noemde de bronzen medaille het hoogst haalbare. "Toen Mantia aanging, zat ik nog wel achter hem. Hij ging alleen twee keer net voor iemand de bocht in, waardoor ik er niet langs kon. Dan weet je dat het lastig wordt."

Toch kon Stroetinga niet geheel ontevreden zijn met zijn eerste podiumplek van het internationale seizoen. Niet alleen omdat hij zichzelf 'een stuk beter voelde' dan vorige week, maar ook omdat hij samen met zijn ploeggenoot op het podium stond. "We gaan niet naar de World Cup in Japan, dus we wilden na vandaag zo hoog mogelijk in het klassement staan. Dat is aardig gelukt." 

Bergsma en Stroetinga staan dankzij hun goede prestaties in de mass start eerste en tweede in het klassement. De twee rijders van easyJet hopen dat ze samen deel mogen nemen aan de EK en WK Afstanden later in het seizoen. "Het voelt vertrouwd. Arjan en ik hebben al zoveel wedstrijden met elkaar gereden. We hebben aan een paar woorden genoeg", aldus Bergsma. Stroetinga: "Als je er voor gaat, moet je er ook vol voor gaan."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan