In 't Harde hebben Bianca Roosenboom en Ingmar Berga de derde KNSB Marathon Cup op hun naam geschreven. Op het snelle parcours, met af en toe flinke tegenwind, liep het bij de vrouwen uit op een massasprint. Roosenboom klopte Maya de Jong en Evelien Vijn. Bij de mannen werd het een 1-2-3'tje voor Team Okay Fashion & Jeans met Peter Michael en Crispijn Ariëns op plek twee en drie.

In de vrouwenkoers over dertig ronden werden vanaf de start uitlooppogingen gedaan door Imke Vormeer, Gerline Crediet, Marieke Driesprong en Beau Wagemaker. Op het rondje van 850 meter leek echter niemand de beslissende slag te kunnen slaan en uit handen te blijven van het jagende peloton onder leiding van sprintsters als Berber Vonk, Maya de Jong en Bianca Roosenboom. Dat peloton was ditmaal iets kleiner dan gebruikelijk: onder andere de eindexamens en een kamp van Team Palet Vastgoedonderhoud zorgden voor afwezigen.

Halverwege de koers waagde Crediet nogmaals een poging om weg te rijden. Rondenlang hield ze een voorsprong van zo'n tweehonderd meter vast, maar ook deze ontsnapping werd teniet gedaan. Na nieuwe aanvallen van Driesprong en Wagemaker probeerde Crediet het voor de laatste keer. Met vijf ronden te gaan, sloeg ze samen met Maaike Verweij een klein gat.

"Ik heb twee keer geprobeerd het dicht te rijden", zegt Roosenboom. "Ik wist dat als ik 'm in een keer dicht zou rijden, dan heb ik zelf niks meer. Dus ik zei tegen Berber en Maya: als jullie allebei een klein stukje doen. Ik snap wel dat ik als Nederlands kampioene meer moet doen. Ze willen mij aan het werk zetten, maar uiteindelijk kregen we het toch nog dicht."

Verrassen
In de laatste ronde begon de stoelendans om de beste uitgangspositie voor de eindsprint. Terwijl Roosenboom op plek vier reed, kwam er een trein buitenom met Crediet, Vormeer en Wagemaker. "Zij gingen allemaal aan de rechterkant sprinten en ik sprintte volle bak aan de linkerkant", vertelt Roosenboom. "De laatste bocht was nog wel tricky, het kon net. Ik zat ingesloten en liet me eigenlijk een beetje verrassen." Op het rechte stuk naar de finish ging De Jong als eerste aan, maar voor de meet werd ze voorbij gestoken door Roosenboom. De 16-jarige Evelien Vijn werd knap derde.

In het algemeen klassement heeft Roosenboom met twee dagzeges de leiding overgenomen van Anna van den Bos. "Dit was de zwaarste voor mij. Na m'n operatie begon ik goed in Oldebroek en ging ik door in Steenwijk en Heerde. Maar dat was toch iets teveel. Deze week heb ik weinig kunnen doen. Ik mag niet klagen, want ik win maar het komt wel uit m'n tenen. Er is nog wat werk te verzetten richting het WK Marathon, maar ik heb me in ieder geval laten zien."

Peter Michael en Ingmar Berga na de finish | Foto : Hidde Muije

Gerommel
Bij de heren liet de 22-jarige Ronald Haasjes zich nadrukkelijk zien. In het begin van de wedstrijd over vijftig ronden ging hij er solo vandoor. Na deze poging zat de rijder van Team Konvi nog een keer mee met Peter Michael, maar ook dit tweetal werd weer ingerekend door het peloton.

Ingmar Berga drukte zijn neus eveneens al vroeg aan het venster met een uitlooppoging. "Als ploeg staan we er goed voor, maar Gary Hekman en Bart Hoolwerf zijn ook supersnel", begint de rijder van Team Okay Fashion & Jeans. "Het leek erop dat zij voor Bart gingen rijden. We wilden de koers hard gaan maken, maar toen deed ik eigenlijk al iets teveel en dacht: ik weet niet of dat goed komt."

Voor de helft van de koers ontstond er een flinke kopgroep met onder andere Casper de Gier, Harm Visser, Marthijn Mulder, Harry Stogdale, Gerwin Smit, Crispijn Ariëns, Hekman, Hoolwerf, Haasjes, Michael en Berga. "Op een gegeven moment was er wat gerommel in de kopgroep en ging ik nog een keer weg. Peter kon er heel goed naartoe springen", analyseert Berga.

Petje af
Het Okay-duo kreeg Kevin van der Horst mee uit de oorspronkelijke kopgroep. Ze bouwden hun voorsprong uit en met tien ronden te gaan, sloten ze achteraan bij het peloton en klonk voor die groep de bel van hun laatste ronde. Met vijftien man werd de koers voortgezet. Haasjes wist zich andermaal los te rukken en zette de achtervolging in op de koplopers.

Hij kreeg even later gezelschap van Ariëns en De Gier. Aan de kop van de koers moest Van der Horst zijn medevluchters laten gaan en werd opgepikt door het drietal achter hem. "Petje af voor Kevin", zegt Berga. "Hij is behoorlijk hard onderuit gegaan in Steenwijk (haakte zichzelf en kwam met z'n gezicht op het asfalt, red.) en skeelert pas net weer. Hij reed in Steenwijk al heel goed en nu weer. Maar we raakten hem gelukkig wel kwijt en dan is het samen volle bak door."

Met de finish in zicht zetten Berga en Michael de sprint in en passeerde Berga als eerste de meet. Het feestje werd compleet gemaakt door Ariëns, die in de laatste ronde de turbo nog eens aan had gezet en de rest achter zich had gelaten. De regerend nationaal kampioen kwam na zo'n tien seconden als derde over de streep.

Ouder
"Dit is een mooie overwinning, ik kan het nog", grapt Berga. "Of het parcours mij ligt? Ik won hier twee jaar geleden ook dus kan niet zeggen dat het me niet ligt. Het gaat redelijk in één tempo. Als het een parcours is met meer krappe bochten en versnellingen, dan wordt het toch iets minder. Ik merk dat lange rechte stukken beter zijn. Ik word ook wat ouder", lacht de 34-jarige Drent.

De marathons op inlineskates zijn de eerste koersen in de nieuwe samenstelling van Team Okay Fashion & Jeans met onder meer Robert Post en Michael als nieuwkomers. "De ploeg ligt goed. In de training merk je het ook, we kunnen fijn in elkaars slag rijden en dan word je ook weer beter met z'n allen." De focus gaat nu op het NK Marathon in Staphorst op 15 juni. "Ik ga daarvoor nog naar Calpe met Sjoerd (den Hertog) en Robert (Post). Een weekje fietsen en dan moet het gebeuren."

Klik hier voor de volledige uitslagen.

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 12 mei 2019 om 15:00