Tickets
Shop
Nieuws 09 mei 2019

KNSB organiseert samen met Rabobank eerste Talentdagen

In samenwerking met partner Rabobank organiseert de KNSB een eerste reeks Talentdagen. Doel hiervan is vroegere herkenning van schaatstalenten, die op uniforme wijze worden getest. De eerste Rabo Talentdag is op zaterdag 18 mei in Tilburg.

Foto : Soenar Chamid

De Rabo Talentdagen zijn bedoeld voor schaatsers van 15 en 16 jaar. Per dag kunnen maximaal 50 talenten worden getest. Komend seizoen zijn de Rabo Talentdagen nog slechts voor langebaanschaatsers. Vanaf volgend jaar worden ook shorttrack en inlineskaten in het programma van de Rabo Talentdagen opgenomen.

"Als schaatsland staan we al jaren aan de wereldtop en het is de kunst om aan de top te blijven", vertelt technisch directeur van de KNSB Remy de Wit. "Hoe groter de talentenvijver is waaruit we kunnen vissen, des te groter is de kans dat we wereldtoppers blijven leveren. We steken al veel energie, tijd en geld in talentherkenning en -ontwikkeling. Met deze Rabo Talentdagen maken we die aanpak aan de voorkant nog een stuk effectiever."

Ontwikkeling bijhouden
De regionale talentencentra (RTC's) spelen een belangrijke rol in het proces om schaatsers en inlineskaters op te leiden en klaar te stomen voor de top. De KNSB is bezig om de werkwijze van de RTC's, die verspreid zijn over heel het land, te stroomlijnen en verder te professionaliseren. Een betere talentherkenning via de Rabo Talentdagen, waarvoor ook jonge rijders uit baanselecties worden uitgenodigd, hoort daarbij.

Een uniform testsysteem, waarmee je precies kunt zien wat de kwaliteiten van talenten zijn, is de belangrijkste pijler in dit proces. Het systeem maakt wetenschappelijke data-analyse mogelijk en RTC-rijders krijgen een elektronisch dossier waarin hun ontwikkeling wordt bijgehouden. De eerste nieuwe testen van de RTC's vallen samen met de Rabo Talentdagen.

Rabobank, vorig jaar ingestapt als sponsor van de KNSB, vindt talentherkenning enorm belangrijk. Kinderen die plezier beleven bij de plaatselijke schaats- of skeelervereniging vormen de basis van een gezonde sport. Rabobank ondersteunt dat reeds, onder meer via het jeugdprogramma IJSTIJD!. Rabobank maakt jonge rijders en coaches ook graag bewust van gezonde en duurzame voeding, als onmisbare bouwstenen voor sportief succes.

Wereldkampioen van 2030
"Met de Talentdagen zetten we een volgende, belangrijke stap in onze samenwerking met de KNSB", zegt Tom van Kuyk, manager brand experience & partnerships Rabobank Nederland. "Talentherkenning gebeurt bij uitstek op lokaal niveau. De wereldkampioen van 2030 maakt komende winter zijn eerste slagen op het ijs, in pakweg Enschede of Dordrecht. Hoe zorg je ervoor dat dat talent zijn weg naar de top vindt? Daaraan dragen wij via de Rabo Talentdagen graag ons steentje bij."

De kick-off voor de Rabo Talentdagen was op woensdag 8 mei, op het hoofdkantoor van Rabobank Nederland. De eerste talentdag is op zaterdag 18 mei bij RTC Zuid in Tilburg, de laatste van deze reeks is op 29 juni bij RTC Noordwest in Alkmaar. Er kan niet worden aangemeld voor de Rabo Talentdagen. Geselecteerde rijders ontvangen een uitnodiging.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan