Tickets
Shop
Nieuws 03 mrt 2019

Titelverdediger Roest leidt na dag een: 'Een perfect begin'

Met twee persoonlijke records trapte Patrick Roest het WK Allround in Calgary uitstekend af. "Het was een heel goede eerste dag voor mij, beter had ik hem niet durven voorstellen", zegt de rijder van Jumbo-Visma. "Het was voor mij gewoon een perfect begin." Na een tweede plaats op de 500 meter (36,74) en winst op de 5000 meter (6.08,27) gaat hij aan de leiding in het tussenklassement.

Foto : Soenar Chamid

Sverre Lunde Pedersen bleef nog het dichtst in de buurt van Roest. Achter winnaar en thuisrijder Antoine Gélinas-Beaulieu werd de Noor derde op de 500 meter, op slechts een tiende van Roest. Op de 5000 meter bouwde Roest die voorsprong vakkundig uit. Waar Pedersen in zijn slotronden stuk ging, had hij aan het eind nog een versnelling over. "Ik moest mijn vijf kilometer verstandiger indelen dan bij de WK Afstanden in Inzell. Daar had ik hetzelfde probleem als Sverre en dat wil je niet nog een keer, want dan verlies je alleen maar meer tijd."

Roest kan met een goed gevoel aan zijn nachtrust beginnen. Vanaf nu ligt de focus op de schaatsmijl van morgen. "Daar ligt het grootste gevaar, want Sverre kan een heel goede 1500 rijden. Voor mij is het zaak om mijn voorsprong te behouden. Het zou nog mooier zijn als ik het gat iets groter kan maken, dan heb ik een goede kans op de eindzege."

Hij beschouwt de Noor als zijn belangrijkste rivaal, het gat met zijn leermeester Sven Kramer is al erg groot. "Je moet nooit iemand uitvlakken. Je hebt vorig jaar gezien dat bij het allrounden van alles kan gebeuren. Sven kan ook nog mooie dingen laten zien, maar Sverre is nu wel mijn grootste concurrent."

Geen tiende voor Kramer?
Kramer, die in Calgary zijn tiende titel kan halen, reed een tegenvallende 500 meter. Met een trage start finishte hij slechts in 36,41. De routinier, die dacht dat hij vals startte, was slecht weg en kon dat in de ronde die volgde niet meer herstellen. "Mijn gevoel vooraf was goed, maar dan maak je een fout bij de start en dat kan niet bij Pedersen en Roest, dat wordt meteen afgestraft. Ik had het gevoel dat ik bewoog en dacht: hij schiet mij wel terug. Maar die tweede knal kwam niet en toen moest ik alsnog weg."

Op 'zijn' 5000 meter wist hij zich voor die tegenvaller te revancheren. Zijn 6.08,83 was weliswaar niet goed om het gat naar Roest te dichten, hij bleef wel het dichtst in de buurt van zijn jongere ploeggenoot. "Als je hier 36,1 of 36,0 rijdt, dan zit je korter op Pedersen en Roest, dan heb je morgen een heel andere dag. Nu moeten er wel heel gekke dingen gebeuren om nog te winnen. Dan moet je denken aan vallen of diskwalificatie, maar zo wil ik niet winnen. Zo simpel is het ook."

Het is wennen voor Kramer, maar de tijden zijn veranderd. Kleine foutjes worden direct afgestraft. "Als je er echt bovenuit steekt, kun je ook wel eens een wedstrijd op 80 procent winnen. Maar nu word je, bam, aangevallen. Dat zegt iets over mij, maar ook over de rest van het veld, dat ze daar tien jaar voor nodig hebben gehad."

Op de slotdag van het WK verdedigt Roest op de 1500 meter een voorsprong van 0,88 op Pedersen. Europees kampioen Kramer volgt met 2,18 op iets grotere afstand. Douwe de Vries staat na de eerste dag vierde in het tussenklassement, met exact drieënhalve seconde achterstand op de kop.

Lees hier alles over het WK Allround. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan