Tickets
Shop
Nieuws 01 mrt 2019

'Allrounden is het mooiste wat er is'

Ze hebben er zin in, hier in Calgary. De jetlag is verteerd, de lijven zijn aangepast aan het verblijf op 1105 meter hoogte. Iedereen is fit, dus laat het WK Allround maar beginnen. Het belooft zowel bij de mannen als vrouwen een spannende strijd te worden tijdens het toernooi dat in deze opzet onder zware druk staat.

Foto : Richard Wareham

"Allrounden vind ik het mooiste wat er is om te doen. Alle afstanden zijn mooi, je rijdt een heel weekend en uiteindelijk is er maar één winnaar", zegt titelverdediger Patrick Roest tijdens een persbijeenkomst in Hotel Alma, naast de Olympic Oval. Ireen Wüst, zesvoudig wereldkampioene allround: "Bij het allrounden kun je vanuit verschillende hoeken voor de titel gaan. Daar kan ik enorm van genieten."

Hier zijn de liefhebbers aan het woord: de schaatsers en schaatssters die het heerlijk vinden om zowel de 500 meter als de vijf of tien kilometer tot een goed einde te brengen. In twee dagen vier goede afstanden rijden, daar voelen ze in veel buitenlanden weinig meer voor, daar heeft specialisatie de overhand gekregen. En dus staat het allrounden op de tocht.

Combinatie
Volgende winter zal het WK Allround niet meer als los kampioenschap worden verreden, maar krijg je in Hamar een combinatie met het WK Sprint. Zonde, luidt het hier in koor. Verwarrend voor het publiek, vinden ze, en in de maandagkranten vechten straks vier kampioenen om de beschikbare kolommen. 

"Ik ben blij dat ik de afgelopen vijftien jaar de oldskool heb meegemaakt", zegt Sven Kramer, die met negen wereldtitels allround recordhouder is. De ISU heeft al besloten dat er minder WK's komen: nog slechts één per winter. Wat dat precies gaat betekenen, is nog onderwerp van studie. De gecombineerde WK Allround & Sprint van volgend jaar is al wel een voorbode.

Kramer is bezorgd, hij vreest dat het allrounden wel eens helemaal van de internationale kalender kan verdwijnen. Hij vertelt in Calgary 'dat de gedachten spelen' om een 'commercieel WK Allround' te organiseren, wel in samenspraak met de ISU. Zo'n toernooi, waarbij de organisatie toprijders uitnodigt om deel te nemen, zou net zo'n succes kunnen worden als bijvoorbeeld het WK Sprint van vorige week in Thialf, meldt Kramer.

Toekomstmuziek
Maar dat is toekomstmuziek. De gedachten zijn nu bij komend weekend, bij de ouderwetse vierkamp, die al sinds 1893 wordt verreden. Bij de mannen is de vraag: slaagt titelverdediger Patrick Roest erin zijn leermeester Sven Kramer weer af te troeven, iets wat hem bij het EK in Collalbo niet lukte? En zijn de twee mannen van Team Jumbo-Visma sterk genoeg om de Noor Sverre Lunde Pedersen de baas te blijven?

"Sverre is misschien wel de te kloppen man. Het is aan ons om het hem zo moeilijk mogelijk te maken", zegt Roest, die vorig jaar in het Olympisch Stadion van Amsterdam profiteerde van een val van Pedersen op de tien kilometer. "Ik ben beter dan vorig jaar, maar dat is Sverre ook. Dat maakt het er voor mij niet makkelijker op, maar wel spannender en leuker voor de kijkers."

Ook Kramer voorspelt een spannende strijd. Hij voelt zich momenteel goed, maar weet dat zijn rug altijd weer kan opspelen. Winst dit weekeinde levert hem zijn tiende wereldtitel als allround-schaatser op, wat een unieke prestatie zou betekenen. De 32-jarige Fries heeft de meeste ervaring, maar wie heeft de beste benen in Calgary? "Geloof mij: als Patrick Roest goede benen heeft, gaat hij hier echt winnen."

Dicht bij elkaar
Bij de vrouwen belooft het een strijd tussen vier toppers te worden. Ireen Wüst en Antoinette de Jong krijgen niet alleen hun handen vol aan elkaar, maar ook aan de Japanse titelverdedigster Miho Takagi en de taaie Tsjechische Martina Sablikova. Takagi, afgelopen weekeinde nog tweede bij het WK Sprint, wordt vooral gevreesd om haar 500 meter. Sablikova is natuurlijk meesteres op de vijf kilometer.

"Toen ik Miho afgelopen weekend zag, dacht ik: wow, er moet nog wel wat gebeuren om haar te verslaan", zegt De Jong. "Maar de vraag is hoe zij de jetlag en het verblijf op hoogte verteert. Ik zal het gat op de 500 meter met haar moeten beperken tot vijf of zes tiende van een seconde. Sablikova kan veel tijd goed maken op de vijf kilometer. Ik denk dat wij met zijn vieren heel erg dicht bij elkaar gaan eindigen."

Die verwachting heeft Wüst ook. Zij sprak aan het begin van dit seizoen nog de hoop uit om komend weekeinde of volgende week bij de World Cup-finale in Salt Lake City een wereldrecord te rijden, iets wat nog ontbreekt op haar indrukwekkende erelijst. Sinds het overlijden van vriendin Paulien van Deutekom is dat geen heilig moeten meer. Maar het zit er nog steeds in, voelt Wüst. "En als ik hier een wereldrecord rijd, word ik ook wereldkampioen."

Klik hier voor meer informatie over het WK Allround.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan