Suzanne Schulting heeft als eerste Nederlandse vrouw de wereldtitel allround veroverd. De Europees kampioene pakte eerst al goud op de 1000 meter en reed vervolgens een sublieme superfinale. In het eindklassement hield ze Min-jeong Choi en Kim Boutin achter zich. De euforie sloeg vlak daarna om in treurnis na een val op de relay.

In de superfinale moest Schulting eerste of tweede worden voor Choi, die op dat moment klassementsleidster was. Het werd een tactisch slimme race waarin Lara van Ruijven tweemaal wegreed voor de punten van de tussensprints. In de laatste ronde plaatste Schulting de beslissende aanval en kwam bij het ingaan van de laatste bocht binnendoor bij Choi. Met een lichte voorsprong kwam Schulting als eerste over de meet.

De oerkreet van Schulting schalde door de arena en ze vierde haar feestje direct met het Nederlandse team langs de baan. "Het is een fantastisch jaar geweest en dat wilde ik zo graag afsluiten met die wereldtitel. Gisteren dacht ik dat die droom in duigen viel met die penalty op de 1500 meter. Maar het is en blijft shorttrack: het toernooi is niet beslist na de eerste afstand. Beter dan dit had ik niet durven dromen. Het is bizar!"

Van Ruijven kreeg een did not finish (DNF) achter haar naam, omdat ze een ronde tekort heeft gereden. Hoe dat kon gebeuren, was voor haar een raadsel. "Na de tussensprints liet ik het lopen en reed ik de race rustig uit. Toen Suus binnen was, heb ik nog één rondje doorgereden. Niemand heeft me erop gewezen dat ik nog een rondje extra moest rijden. Ik keek nog naar de scheids, maar die zei verder ook niks. Toen ik over de streep kwam, ben ik meteen omgekeerd naar Suus en heb ik haar gefeliciteerd. Ik ben erg teleurgesteld dat ik het brons misloop, ik voel me heel erg dom dat me dit is overkomen."

Even daarvoor reed Schulting de finale van de 1000 meter zoals ze dat graag doet: vanaf de start de leiding pakken en zo naar de streep rijden. De olympisch kampioene pakte dus meteen de koppositie, met Kim Boutin, Sofia Prosvirnova, Ji-yoo Kim en Min-jeong Choi achter zich. Langzamerhand voerde Schulting het tempo op en kreeg een gaatje met Boutin. In de slotfase zette Choi nog een achtervolging in, maar het mocht niet baten voor de Zuid-Koreaanse. 

Dramatische ontknoping
De dag werd afgesloten met de relay. De Nederlandse ploeg, bestaande uit Yara van Kerkhof, Schulting, De Vries en Van Ruijven, reed de hele race op kop en stevende af op het goud. Na de laatste wissel op Schulting kwam Zuid-Korea ineens heel dichtbij. In de bocht van de laatste ronde keek Schulting om, kwam met de punt van haar schaats in het ijs en belandde in de kussens. De wereldtitel ging vervolgens naar Zuid-Korea, voor Rusland en Canada.

Schulting trok het zich na afloop aan. "We waren en zijn gewoon de besten, maar ik verkloot het met nog een rondje te gaan en dat vind ik echt heel erg. Het ijs was niet meer op zijn allerbest en misschien was ik toch te veel bezig met mijn tegenstander. We waren zo goed en we zijn zo goed als team. Ik wilde deze dag zo graag mooi afsluiten met die meiden. Samen een wereldtitel vieren is het allermooiste wat er is. Ik heb wel lichtelijk spijt, maar kan er niks meer aan veranderen."

Ondanks de teleurstelling kon Schulting toch tevreden terugkijken op de dag. Voor het eerst in de geschiedenis pakte een Nederlander goud in het allroundtoernooi. "Deze allroundtitel is wel de vetste die ik ooit gewonnen heb. Olympisch goud is het allermooiste wat er is, maar als je wereldkampioene allround wordt, dat is toch wel echt sick", aldus Schulting, die na de Spelen één ding wilde bewijzen. "Ik heb vaak gezegd: ik wil geen eendagsvlieg zijn. Ik wil laten zien dat ik overal en altijd de beste van wereld kan zijn. Daar heb ik deze zomer heel erg hard aan gewerkt."

Lim oppermachtig
Bij de heren wist Dylan Hoogerwerf zich net niet te plaatsen voor de halve finale op de 1000 meter. In zijn kwartfinale moest hij het opnemen tegen favorieten Shaolin Liu, Charles Hamelin en Hyo-jun Lim. Hoogerwerf startte op de laatste startpositie, schoof al gauw een plekje naar voren en na een inhaalactie op Hamelin eindigde hij als derde.

Het was verreweg de snelste race, maar vanwege een tweede toevoeging in de laatste kwartfinale liep Hoogerwerf toch een startplek mis. De wereldtitel op de 1000 meter ging naar Lim, voor landgenoot Dae-heon Hwang en Semen Elistratov. De Zuid-Koreaan pakte ook met overmacht de allroundtitel. Hij won drie van de vier afstanden en bleef in het eindklassement ver voor Hwang en Elistratov.

Eerder op de dag wisten de mannen de B-finale te winnen op de relay. Daan Breeuwsma, Dennis Visser, Itzhak de Laat en Hoogerwerf versloegen de Canadezen en Japanners. Ze eindigen daarmee op de vijfde plek in het klassement. Op zaterdag liep de Nederlandse ploeg de A-finale net mis. De Zuid-Koreanen sleepten de wereldtitel binnen. De ploeg vocht de gehele race tegen de Chinezen, daarachter was het stuivertje wisselen tussen Rusland en Hongarije. De Russen kwamen zelf ten val en zodoende pakte Hongarije het brons.

Klik hier voor alle uitslagen.