Ploegleidster Klasina Seinstra grapte voorafgaand aan het marathonseizoen: de finale wordt gereden op de prachtbaan in Leeuwarden, dus laten we daar maar met het oranje naar huis gaan. "Wij keken haar toen aan van: doei! We hadden nul verwachtingen en wilden het met zijn allen leuk hebben. Mijn doel was eigenlijk gewoon lekker marathonschaatsen zonder druk", lacht Kamminga, die desondanks met de KPN Marathon Cup in handen staat.

Nadat Kamminga haar topsportcarrière tijdens het EK Inlineskaten in Lagos (2017) met goud op de marathon afsloot, besloot ze op het ijs nog even door te gaan. In Team A6.nl wilde ze zich naar eigen zeggen weer wat meer ontpoppen tot marathonschaatsster. Voor het eerst in jaren zou ze zelfs weer meegaan naar de buitenlandse natuurijswedstrijden.

Een nieuwe start dus van haar topsportcarrière? Dat niet! 'Recreant en liefhebber', zo beschrijft de 26-jarige Haulerwijkse zichzelf. "Het klinkt misschien gek, maar vroeger pushte ik mezelf altijd om het beste eruit te halen. Nu ben ik aan het genieten. Ik doe vier tot vijf keer in de week iets aan mijn sport en als ik een keer geen zin heb om te trainen, dan doe ik het niet."

Wat haar collega's daarvan moeten denken? "Ik denk dat er veel denken: die Manon heeft me een bak talent, het is eigenlijk maar zonde wat ze doet. Sommigen zullen denken: ze zegt wel dat ze geen topsporter meer is, maar stiekem traint ze vast heel veel, ha! Dat maakt me eigenlijk ook niet uit, mijn eigen ploeg weet hoe ik erin sta, en op deze manier word ik gelukkig van sporten."

Druk van oranje
Om snelheid op te doen rijdt Kamminga op het ijs één keer per week achter de mannen van Team AB Vakwerk aan, en na ook nog een ijstraining met haar eigen team is het daarnaast vooral 'gezellig koersen'. Zonder druk, benadrukt Kamminga, die toch al snel in het oranje leiderspak terechtkwam. "Dat helpt dan natuurlijk ook niet echt, qua druk. Je wilt het voor je team en jezelf dan toch meteen goed doen."

Foto : Eline Hooghiemstra

Het besef dat de eindoverwinning ook daadwerkelijk voor het grijpen lag, kwam echter pas veel later. Na de koersen op de Weissensee zouden er bij thuiskomst namelijk nog maar drie Cupwedstrijden te rijden zijn. "Je neemt op dat moment even afstand en toen hebben we als team gezegd: laten we er maar voor gaan. Er kan natuurlijk nog zoveel gebeuren in die laatste wedstrijden, je hoeft maar onderuit te gaan bijvoorbeeld. In de week voorafgaand aan de finale schiet er daarom van alles door je hoofd, maar toen het startschot was gegaan dacht ik: gewoon je ding doen en dan moet het lukken."

Kamminga mag zichzelf recreant noemen, de topsportmentaliteit is nog altijd niet verdwenen. Als ze aan de start staat, wil ze winnen. "Ik zie dan ook dat gaatje met Schouten en dat wil ik graag dichten. Dat moet toch lukken", lacht Kamminga. Als Irene Schouten aanwezig is, dan wint ze namelijk de competitiewedstrijd. Tijdens de koers in de Elfstedenhal ging Kamminga dan ook op tijd de sprint aan met haar grootste concurrente. "Van 300 tot 150 meter voor de finishlijn heb ik nog gedacht dat het ging lukken, maar dan komt ze toch weer langs."

Coach Kamminga
Omdat ze geen wedstrijd miste is het na veertien koersen toch Kamminga die met 259,2 punten fier bovenaan het klassement staat, gevolgd door Vormeer (225 punten) en Schouten (220,8 punten). "Ik ben heel blij en heel trots. Ik leef voor de grote prijzen, daar heb ik motivatie voor. Ik heb al zoveel wedstrijden gereden in mijn leven, dat ik nog iets extra's in mijn mars heb als het echt ergens om gaat."

Naast haar avonturen op de marathonschaats is Kamminga ook inlinecoach bij RTC Midden, daar traint de skeelerkampioene nu het talent van de toekomst. "Het is voor mij een perfecte combinatie, maar voor mijn pupillen is het soms ook wel lastig denk ik. Ze vinden het fijn om dingen te leren die ik echt meemaak, dat geeft vertrouwen. Maar misschien zouden ze eigenlijk ook mijn volledige aandacht willen hebben. Al denk ik dat ik wel een goede balans heb."

Ook in de marathon past die rol haar goed. "Ik vind het heel leuk om de jonge of minder ervaren meiden te helpen. Ik ga voorlopig nog niet stoppen, we hebben mooie plannen voor volgend jaar en het gaat voor mij alleen maar leuker worden."

Klik hier voor de volledige uitslagen en het klassement.

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 03 mrt 2019 om 12:30