Tickets
Shop
Nieuws 05 mrt 2019

Otter: 'Alles wat Suzanne niet wint, valt tegen'

Nog maar een jaar geleden stroomden in Gangneung de tranen over de wangen van Suzanne Schulting. Na een val in de series van de 500 meter en de verrassende uitschakeling met de relayploeg, bleef de shorttrackster op de 1500 meter in de halve finales steken. Ruim een jaar later ziet de wereld er heel anders uit. Als olympisch en Europees kampioen begint ze aan het WK in Sofia, op weg naar een volgende hoofdprijs.

Foto : Sander Chamid

Het verhaal van de 21-jarige Schulting laat zien dat het in de topsport rap kan gaan. De teleurstellende start van de Olympische Spelen in Zuid-Korea was na haar gouden olympische medaille op de 1000 meter en het brons met de relayploeg (na diskwalificaties voor Canada en China) erg snel vergeten. Schulting kwam als held terug in Nederland, werd in december verkozen tot Sportvrouw van het Jaar en bevestigde haar status in januari in Dordrecht met overtuigende winst van de Europese titel.

De slotklapper van het seizoen moet komend weekend komen tijdens het WK in Sofia. "Ik ga bij het wereldkampioenschap ook voor goud. Het is lastig te zeggen of ik alleen dan tevreden ben. Ik heb bij een wereldkampioenschap namelijk nog nooit op het podium gestaan, dus dat hoop ik sowieso te bereiken", aldus Schulting, die veel waarde hechtte aan haar winst op het EK. 

Goede les
Van spanning of druk lijkt Schulting niet zoveel last te hebben. Naast de zege in Dordrecht eindigde ze in het wereldbekerklassement als eerste op zowel de 1000 als 1500 meter. "Ik probeer elke wedstrijd in principe hetzelfde te benaderen", legt ze uit. "Al zal de spanning hier misschien iets groter zijn dan bij een gemiddelde wereldbekerwedstrijd."

Foto : Sander Chamid

Ook Jeroen Otter kijkt met belangstelling uit naar het WK in Sofia. De bondscoach is benieuwd hoe Schulting omgaat met haar rol. Want naast de winst op het EK, stond Schulting ook bij negen van de tien wereldbekerwedstrijden waar ze aan meedeed op het podium. "Zo'n prestatiereeks komt niet vaak voor. Alles wat ze dan niet wint, valt tegen. Suzanne wordt door iedereen gezien als favoriete", aldus Otter, die het toernooi daarom ook als belangrijk leermoment ziet.

"Het is een goede les in aanloop naar de Winterspelen van 2022 in Peking. Het goed kunnen omgaan met het verwachtingspatroon. Suzanne legt zichzelf de druk ook op", weet Otter. "Je kunt bij de WK-shorttrack gemiddeld wel de beste zijn, maar het is een puntensysteem. Er moet heel erg gerekend worden."

Emotionele tijd
Ten opzichte van het EK in eigen land zal de ambiance in Bulgarije heel anders zijn. In Sofia zullen de tribunes nagenoeg leeg zijn, zo is de verwachting. Shorttrack leeft niet in Bulgarije, dat het toernooi eind juli kreeg toegewezen. "Het is jammer, maar het is niet anders", zegt Schulting, die een emotionele tijd achter de rug heeft.

In januari (kort voor de start van het EK) overleed haar oma en een dag later kreeg ze te horen dat ploeggenoot en maatje Sjinkie Knegt met brandwonden in het ziekenhuis was opgenomen. In een recent interview brak Knegt, toen hij vertelde over het moment dat hij Schulting vanuit zijn ziekenhuisbed goud zag winnen op het EK. "Dat kwam bij mij wel even binnen, het was emotioneel", vertelt Schulting.

Inmiddels revalideert Knegt thuis verder van zijn verwondingen. Van de mannen zijn de verwachtingen dit weekend dan ook minder hooggespannen. Itzhak de Laat en Dylan Hoogerwerf zullen individueel in actie komen, Jasper Brunsmann, Dennis Visser en Daan Breeuwsma zijn de opgeroepen namen voor de relay. Bij de vrouwen staan naast Schulting ook Rianne de Vries en Lara van Ruijven individueel aan de start. Voor de relay kan Otter een beroep doen op Georgie Dalrymple en Yara van Kerkhof. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan