In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma's. Zo leren we de schaatsers pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan Floris Root.

Bio
Naam: Floris Root
Geboortedatum: 30-05-1996
Geboorteplaats: Rijsenhout
Team: Schaatsteam Hoorn en nationaal team Oostenrijk
Opmerkelijk: Root is in Nederland geboren, maar beschikt over een dubbele nationaliteit. Zijn moeder is in Oostenrijk geboren, waardoor hij in het seizoen 2016/2017 besloot om voor Oostenrijk uit te komen. De afgelopen twee seizoenen deed Root namens dat land mee aan de World Cups.
Instagram: @florisroot

Dilemma's
1000 of 1500 meter
"Dan kies ik voor de 1500 meter, het koningsnummer in het schaatsen. Als je de 1500 meter goed rijdt, kan die zo heerlijk zijn. En als je hem helemaal verpest, kun je de pijn nog een week lang voelen. Als ik kijk naar het afgelopen seizoen is de 1500 meter ook de afstand die mij het beste af is gegaan."

WK Sprint of WK Afstanden
"De WK Afstanden, vanwege de 1500 meter. Bij een sprintvierkamp kun je wereldkampioen worden door geen één afstand te winnen. Dat vind ik minder leuk. Bij een WK Afstanden ben je gewoon de beste op een afstand."

World Cup Tomakomai of World Cup Thialf
"Oeh, dat is een lastige. Dan ga ik toch voor Tomakomai. Thialf is weliswaar één van de mooiste ijsbanen ter wereld, maar als je daar in de B-groep rijdt, is er nog niet veel publiek. Ik vond de World Cup op de buitenbaan van Tomakomai heel bijzonder om mee te mogen maken. Zelfs in de B-groep stonden er heel veel enthousiaste mensen te kijken. Helaas vielen de resultaten wat tegen, maar ik heb daar iets heel moois meegemaakt. Ik heb me laten vertellen dat de laatste World Cup op een buitenbaan elf jaar geleden was, dus dat zegt wel iets."

Dit bericht bekijken op Instagram

Getting ready for World Cup #2

Een bericht gedeeld door Floris (@florisroot) op

Mass start of teamsprint
"De teamsprint, ook al hebben we in Oostenrijk (nog) geen team. De teamsprint ligt wat meer in mijn straatje dan een mass start. Bij de World Cup in Obihiro reed ik voor het eerst een mass start over zestien rondes en dat duurde me net wat te lang. Voor de teamsprint zijn er wel jonge jongens op komst. Het zou leuk zijn als we de teamsprint op de Olympische Spelen kunnen rijden."

Kampioen worden voor ander land of vierde plaats als beste prestatie
"Kampioen worden voor een ander land. Mijn moeder komt uit Oostenrijk en veel familie woont daar. Ik ben zelf in Nederland geboren, maar ik heb altijd gedacht: ik kan maar beter een Oostenrijks paspoort hebben, misschien kan het ooit van pas komen. Ik had niet de gedachte om het te gebruiken voor schaatsen aangezien het best goed ging in mijn juniorentijdperk in Nederland. De stap naar de senioren was echter best heftig.

Ik herinner me dat ik in Inzell (in het seizoen 2016/2017) een hap van mijn persoonlijk records op de 1000 en 1500 meter afhaalde en dat iemand naar me toe kwam en zei: 'Je hebt de World Cup-limiet gereden, wist je dat?' Ik had geen idee. Ik zei: wat betekent dat dan? Toen zei hij: 'Je hebt toch een Oostenrijks paspoort? Ik zou gaan switchen!' Ik ging het daarna bekijken en dacht: ach, waarom niet? Het was een vrij makkelijke keuze, ik mocht alleen een jaar geen wedstrijden rijden. Op 1 juli 2017 kreeg ik dispensatie en de afgelopen twee seizoenen heb ik World Cups namens Oostenrijk gereden."

Leven in Nederland of leven in Oostenrijk
"Dan zou ik kiezen voor leven in Nederland, zeker met de kansen die je hebt qua studeren en wonen. Het bevalt me hier prima. Hoe het in Oostenrijk is, weet ik eigenlijk niet. Het is een mooi land om op vakantie te gaan, maar het staat niet op de planning om daar later te gaan wonen. Ik voel me meer Nederlander dan Oostenrijker, maar Oostenrijk voelt ook wel een beetje als thuis. Volgens mij zien de Oostenrijkse schaatsers mij ook wel als volwaardig Oostenrijker."

Dit bericht bekijken op Instagram

Early morning training 🌞🌞🌞

Een bericht gedeeld door Floris (@florisroot) op

Schaatsen of studeren
"Schaatsen, dat is een makkelijke. Ik studeer Sportmarketing aan de Johan Cruyff Academy in Amsterdam en ga komend jaar afstuderen. Ik vind het belangrijk om een studie af te ronden, maar daar gaat wel veel tijd in zitten. Misschien last ik volgend seizoen wel een schaatspauze in, maar dat moet ik allemaal nog even bekijken. De Spelen zijn namelijk over een kleine drie jaar pas.

Wedstrijd of training
"Bij een training kun je werken aan je doelen en je verbeterpunten. Als een wedstrijd goed gaat, is dat natuurlijk het leukste wat er is, al is de spanning van tevoren niet zo leuk. Maar als het niet goed gaat, kies ik voor een lekker trainingsblok in de zomer. Waar ik train? Ik train samen met een paar sprinters bij Schaatsteam Hoorn onder leiding van Lieuwe Mulder. Daar train ik in principe het hele seizoen mee. Soms reis ik naar Oostenrijk of Inzell voor een trainingskamp met de Oostenrijkers, maar dat is een paar keer per jaar."

Zomer of winter
"Dat is misschien gek, maar dan kies ik voor de zomer. In de zomer denk je dat je alles aan kan en voel je je wereldkampioen. Ik vind het lekker om buiten in het zonnetje te fietsen. In de winter regent en waait het vaak en is het koud. Ik hou niet zo van kou. Gelukkig worden de meeste wedstrijden in overdekte hallen geschaatst. Het leuke aan de winter vind ik de skivakanties. Mijn oom en tante hebben een hotel in Fiss, een skigebied in Oostenrijk. Sinds ik klein ben, gaan we daar elk jaar naartoe. Ik kijk er nu alweer naar uit om heen te gaan."

Strand of water
"Water, ik ben opgegroeid als watersporter. M'n vader heeft op het Kagereiland gewoond en komt van de Kagerplassen. Daar is bij hem het watersportvirus begonnen en dat heeft hij overgebracht op mij. We hebben een zeilboot en dat is heel gaaf. We zijn er al best vaak mee op vakantie geweest, bijvoorbeeld naar de Waddeneilanden, maar ook naar Engeland en Noorwegen."

Dit bericht bekijken op Instagram

⛵️

Een bericht gedeeld door Floris (@florisroot) op

Golfen of voetballen
"Om te doen of om te kijken? Om te doen zeg ik golf. Ik heb vroeger gevoetbald, maar dat was niet zo'n succes. Ik vind het wel heel leuk om te volgen. Ik ben een Ajacied en probeer zo af en toe een wedstrijdje mee te pakken. Een balletje slaan op de golfbaan kan best ontspannend werken naast de trainingen."

Apfelstrudel of stroopwafel
"Een apfelstrudel, zeker met vanillesaus eroverheen. Een stroopwafel vind ik niet zo lekker."

Stamppot of Wienerschnitzel
"Sowieso stamppot, ik hou niet zo van Wienerschnitzels. Een stamppot met een Unox Rookworst vind ik heerlijk. En dan zou ik als toetje voor een apfelstrudel gaan, haha."

In bloedvorm langs de baan of in slechte vorm erop
"In bloedvorm langs de baan, die andere vind ik niks. Ik zit nu even te denken of ik weleens van tevoren heb gedacht dat ik geen goede vorm heb, maar toch ben gaan rijden.. Hmm, in dat geval wil ik toch wisselen. Kan dat nog? Ook als je niet goed in vorm bent, is het goed om te rijden, want je leert natuurlijk wel van alles. Elke race is een leerproces. De wedstrijd in Tomakomai ging weliswaar niet heel goed, maar ik had het voor geen goud willen missen."

De Ard en Keessie Bokaal of De Zilveren Bal
"De Ard en Keessie Bokaal! Ik organiseer deze wedstrijd samen met Ronald Ligtenberg, Bart Vreugdenhil en Jeroen Janissen en het voelt als ons eigen kindje. Ik vind het mooi om met vaste schaatsen en in een wollen trui het record op de 1500 meter aan te vallen. Vorig jaar werd ik tweede achter Tijmen Snel die het record van Ard Schenk uit de boeken reed. Ard was er zelf ook bij en ik hoop dat hij er dit jaar ook weer bij is. Dat geeft zo'n wedstrijd toch wat extra kracht bij. De Zilveren Bal is ook een heel leuk en gezellig evenement, al is de 100 meter niet mijn ding."

Meer dilemma's op donderdag lezen? Klik hier!

Door Rijcko Treep - Laatste update op 14 mrt 2019 om 13:29