De Internationale Schaatsunie (ISU) heeft zaterdagavond de voorlopige toewijzingen bekendgemaakt voor de internationale toernooien in het olympische seizoen 2021/2022. Net als komend seizoen zal ook in 2022 het EK Afstanden in Heerenveen gehouden worden.

De enige concurrent voor de organisatie van de EK Afstanden kwam uit Hamar. De Noorse stad spreidde echter zijn kansen door ook voor het gecombineerde WK Allround & Sprint te gaan, welke ze uiteindelijk ook toegewezen kregen van de ISU. Het WK voor junioren zal in het olympische seizoen gehouden worden in Innsbruck. 

Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB is blij met het binnenhalen van de EK Afstanden in het olympisch jaar. Bij coaches en rijders werd input gevraagd hoe zij hun ideale voorbereiding zouden zien en welke toernooien daarvoor in eigen land zouden moeten zijn. "Dan kom je hierop uit. Ik denk dat het voor ons sporttechnisch een pluspunt is. Het is heel fijn om je thuis optimaal voor te kunnen bereiden. Het scheelt reizen en het is heel prettig dat we het vroeg weten zodat onze toppers er in hun planning goed rekening mee kunnen houden. Daarnaast is het natuurlijk heel mooi voor het publiek, die kunnen de mogelijke toppers voor de Olympische Spelen daar nog een keer zien schaatsen."

Patrick Wouters van den Oudenweijer, van het organiserende House of Sports, is ook verheugd dat het EK in 2022 weer in Nederland is. En daarvoor heeft hij eigenlijk precies dezelfde argumenten als De Wit. "Ik denk dat dit precies aangeeft hoe goed de samenwerking is tussen ons en KNSB. Het is natuurlijk altijd mooi om zo'n groot toernooi naar Nederland te halen, maar vooral voor de sporters is dit goed. Als het ver weg is heb je kans dat het niet in de voorbereiding voor de Olympische Spelen past. Dus dit is voor de fans ook goed nieuws."

Ook in het shorttrack heeft de ISU de internationale toernooien voor 2021/2022 verdeeld. Net als in de afgelopen twee olympische seizoenen zal Montréal de organisatie van het WK krijgen, terwijl het EK opnieuw in Dresden zal plaatsvinden. Het WK junioren wordt gehouden in Tomaszów Mazowiecki. De Poolse stad zal het jaar daarvoor ook al gastheer zijn van het EK voor senioren.

Het WK kunstrijden zal in het voorjaar van 2022 gehouden worden in Frankrijk. In Montpellier zal de wereldtop na de Olympische Spelen in Peking opnieuw aan de wereld willen laten zien wat ze in huis hebben. Het EK zal datzelfde jaar in Tallinn worden gehouden.

Douwe de Vries voorzitter atletencommissie
Na zijn verkiezing in de atletencommissie van de ISU is afgelopen weekend voor het eerst in de nieuwe samenstelling bijeengekomen. Bij deze gelegenheid hebben de vijf afgevaardigden Douwe de Vries tot hun voorzitter verkozen, voormalig kunstschaatser Eric Radford is de nieuwe vicevoorzitter.