Op de eerste dag van het WK Inlineskaten stond voor de sprinters de 200 meter duotijdrit op het programma. Van de Nederlandse ploeg wist alleen juniore Marit van Beijnum zich in de hitte van de Spaanse zon te plaatsen voor de finale.

"Ik ben heel blij dat ik er stond, maar ik baal wel van mijn tijd", vertelt ze na haar finalerace op de mobiele baan in Barcelona. Waar ze in de voorronde nog 19,856 klokte, kwam ze nu - na een valse start van haar directe tegenstandster Fran Vanhoutte - niet verder dan 19,992, waarmee ze een tiende plek op haar naam schreef. 

De temperatuur op de baan tikte bijna de dertig graden aan. "Het is heel warm en benauwder dan vanmorgen, maar iedereen heeft er last van dus het is niet heel erg." Naast het pistetoernooi komt Van Beijnum ook nog in actie op de 100 meter en one lap op de weg, onderdelen waar ze eigenlijk het meeste naar uitkijkt. Uitspraken durft ze daarover nog niet te doen: "Ik heb gezien hoe hoog het niveau is, dus nee", lacht ze. Jeroen de Kroon kwam bij de heren junioren in actie, zijn tijd van 19,406 was niet genoeg voor een finaleplek. 

Missers
Bij de senioren wist debutante Moniek Klijnstra zich niet bij de beste twaalf te rijden. Met een misser in de eerste bocht zette ze de klok stil op 20,496. Bij de heren kwamen Ronald en Michel Mulder in actie, die allebei tegen een valse start aanliepen. Ook hun tijden (18,131 om 18,236) waren niet genoeg voor een plek in de finale. 

Bondscoach Frank Fiers kijkt zonder grote verbazing terug op de kwalificatierondes. "Michel heeft het zeker niet slecht gedaan en Ronald heeft het laten liggen", begint hij. "Hij komt hier een tiende tekort voor de finale. Normaal gesproken had hij hier onder de achttien seconden moeten rijden. Hij had de benen vandaag, maar maakte een foutje en red het net niet, dat is zuur voor hem."

"Moniek heeft een snellere tijd in de benen, maar die had een paar missers in de bocht. Dat is jammer. Of het lag aan water dat op de baan weet ik niet zeker, al zei de Amerikaanse Erin Jackson dat ze er ook last van had." 

Wanneer we over een geslaagde eerste WK-dag mogen praten? "Wij kunnen medailles pakken, maar komen niet als Colombia hierheen met: 'we komen drie gouden medailles halen'. Als je nergens iets laat liggen, dan doe je het goed op een WK. We zijn hier ook met mensen die niet in aanmerking komen voor een top tien, maar dat zegt niet dat ze slecht presteren. Ik wil als coach alleen realistische uitspraken doen." 

De volledige uitslagen zijn hier te vinden.

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 07 jul 2019 om 23:25