Tickets
Shop
Nieuws 30 jul 2019

Eindelijk beloftendivisie voor damespeloton

Een nieuwe categorie betreedt komende winter het ijs bij de marathon: een beloftendivisie dames. Daarmee is er nu ook bij de vrouwen een stapsgewijs systeem, waarmee de stap naar de topdivisie minder groot wordt. Met ruim zestig aanmeldingen en achttien ploegen is er veel animo, maar deze verandering ging niet over een dag ijs…

Foto : Hidde Muije

Al ruim twaalf jaar lang gaat een groep bestaande uit (oud-)rijdsters, ploegleiders en andere vertegenwoordigers onder de naam 'damesplatform' het gesprek over de toekomst van het dames marathonschaatsen aan met de competitieleider en het sectiebestuur van de KNSB.

"We wilden het niveau hoger krijgen, maar ook een breder deelnemersveld", vertelt oud-marathonschaatsster Mireille Reitsma, die samen met onder meer Daniëlle Bekkering, Carien Kleibeuker, Alida Pasveer en tegenwoordig Merel Bosma meedacht over de toekomst van de sport. "We hebben gezorgd voor een peloton van minimaal drie rijders per ploeg, geen eenlingen meer en hoeveel kilometers we rijden op natuurijs. Wat vinden we van de grootte van het peloton en moeten we niet een deel laten afstromen naar een beloftendivisie? Waar vinden wij én de KNSB dat het met marathon naartoe moet, dat eigenlijk."

"Toen is het idee voor de regiotop dames ontstaan, waarbij de beste rijdsters uit de regio het tijdens een aantal wedstrijden tegen elkaar opnemen. Dat de beloftendivisie na dit lange traject nu tot uiting komt vind ik heel mooi om te zien. Dat het nu ook echt gaat gebeuren, dat de sport zo gegroeid is. Het is een heel logische vervolgstap", vervolgt Reitsma.

Reitsma in actie tijdens Marathon Cup (2012)

Botte bijl
Toch verwacht ze ook dat het een paar seizoenen gaat duren om een stabiele competitie te worden. "Je hebt aantallen en niveau nodig, maar het kan zeker uitgroeien tot een beloftencompetitie als bij de heren. Dat is heel mooi. Je moet er naartoe dat niet tachtig of negentig, maar maximaal zeventig rijdsters in de topdivisie starten. Dan is er met de beloftendivisie nu ook een plek voor mensen die daarbuiten vallen. Je kunt niet meteen zomaar met een botte bijl door het peloton, maar dat moet een verloop zijn van aantal jaren."

Of de regio's zich zorgen moeten maken over minder deelnemers door deze beloftencompetitie? Dat denkt Reitsma niet. "Je hebt nu als regiorijder juist weer een stap in het vooruitzicht waardoor je dichter bij de top komt. Dat kan juist motiverend werken. 'Een stapje erbij en dan kan ik naar de beloftendivisie'", beschrijft ze. "We lanceren het nu de tijd er rijp voor is."

De competitie begint zaterdag 19 oktober in Amsterdam, waarna er ook in Deventer, Haarlem, Hoorn, Alkmaar, Breda, Groningen en wederom in Amsterdam gekoerst gaat worden. Tijdens drie doorstroomwedstrijden in Utrecht, Heerenveen en Tilburg kunnen de beloftendames hun krachten meten met de topdivisie. Eveneens kunnen ze zich plaatsen voor het Nederlands kampioenschap op kunstijs en de natuurijswedstrijden in Oostenrijk en Zweden. 

Van regiotop naar beloften
Tijdens de KPN Marathon Cup zal een beloftenreeks van acht wedstrijden de eerdere regiotopcompetitie dus vervangen. We vroegen een aantal regiotoprijdsters van afgelopen seizoen: Anna van den Bos (winnares van de regiotopcompetitie), Chantal Oosterkamp en Lisanne Buurman naar hun verwachtingen van de beloftendivisie.

Van den Bos: "Door de regiotop is het niveau steeds omhoog gegaan en het trekt meer meiden aan die het marathonschaatsen serieus nemen. Volgens mij is het een logische stap dat het nu een beloftendivisie wordt, omdat het marathonschaatsen bij de dames ook steeds serieuzer wordt." 
Oosterkamp: "Ik vind het super. Ik denk dat door het opzetten van de beloftencompetitie jonge dames in de regionale competitie nu ook weer extra kansen krijgen om zich door te ontwikkelen."
Buurman: "Mits er natuurlijk genoeg animo voor is. Het is een goede zaak dat er stappen voorwaarts worden gemaakt. Het verschil tussen de Topdivisie en de regionale competities is best groot. Komend jaar is nog een tussenstap en ik hoop dat het jaar daarna ook voor de dames een volwaardige beloftencompetitie wordt."

Wat gaat de beloftencompetite veranderen voor de dames in het marathonschaatsen?
Buurman: "Ik denk dat dames langer blijven schaatsen, omdat je een extra niveau hebt. Als de Topdivisie te hoog is voor je, dan heb je nog wel een competitie die wél interessant kan zijn. Ik denk dat als je degradeert van de Topdivisie naar de regionale competitie, dat het voor sommigen een hele grote stap terug is. Ook mentaal."
Van den Bos: "Je moet je straks voor de hele competitie inschrijven en niet meer los per wedstrijd. Mensen gaan het serieuzer nemen en het zijn niet meer alleen langebaners die het een keertje komen proberen. Je gaat een vaster peloton krijgen. Als het niveau bij de beloften wat hoger wordt, kunnen die meiden ook iets beter wennen aan het landelijk niveau en dan beter doorstromen." 
Oosterkamp: "Ik denk dat het in het eerste jaar nog niet veel verandering te weeg zal brengen. Het aantal wedstrijden zal ongeveer gelijk zijn. Het niveau zal in de komende jaren omhoog gaan bij de beloftencompetitie en de overstap naar de Topdivisie wordt verkleind door middel van doorstroomwedstrijden. Ook denk ik dat het goed is om het peloton bij de dames kleiner te maken zodat er minder niveauverschil bij de Topdivisie komt. Op natuurijs ging het afgelopen seizoen ontzettend goed, maar ik moet nog stappen zetten op kunstijs. Ik denk dat de beloftencompetitie de beste plek is om die stappen te kunnen maken." 

Inschrijving is mogelijk tot 15 augustus en kan enkel voor de gehele competitie (niet voor losse wedstrijden). Zowel individueel als in teamverband. Voor komend seizoen mogen rijdsters in de beloftendivisie ook van start gaan in de regionale competitie.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan