Tickets
Shop
Nieuws 09 jul 2019

Colombianen zegevieren op afvalkoers in Barcelona

Foto : Eline Hooghiemstra

Ze hadden er zo naar uitgekeken om eindelijk hun finale afvalkoers te rijden op het WK Inlineskaten in Barcelona, maar al na een aantal ronden zat het erop voor de Nederlandse mannen. De regen van de afgelopen dagen gooide volgens Ruurd Dijkstra ook dinsdag nog roet in het eten. "Het is nog steeds net skeeleren in de regen. Dan ben ik in het nadeel, want ik ben daar slecht in."

Hoe die baan toch nog zo glad komt? "Het is heel stoffig, maar ik heb ook het gevoel dat er niet zoveel Vesmaco ligt. Normaal zijn dat zo'n tien lagen en nu misschien twee of drie. Vooral de nieuw geverfde stukken zijn spekglad."

Dijkstra was de eerste afvaller in een dubbele eliminatie, gevolgd door ploeggenoot Luc ter Haar in de volgende afvalling. "Je probeert gas te geven en binnendoor te gaan, maar die gasten rijden zo om je heen", beschrijft Dijkstra. "Het is niet dat ik bang ben. Je probeert het wel, want het is wel een WK en als je op je bek gaat, dan ga je een keer. Dat hoort erbij. Een topper als Peter Michael die rijdt hier niet eens top-20, dat zegt genoeg."

"Wie weet dat het woensdag beter is", luidt het toch positief. "Die sprintwedstrijden van vandaag worden helemaal een lol. Zij hebben nog veel meer vermogen en power, dat kunnen ze niet kwijt. Ik ben gewoon in vorm en dan heb je dit. Zuur."

Wat iemand dan wel een regenrijder maakt? "Het is een bepaalde techniek, waarmee je vooral heel erg onder je lichaam, onder je heupen skeelert. Een bepaalde timing. Sommige jongens kunnen dat heel goed. Neem een Felix Rhijnen, hij is de zwaarste van het peloton en wordt hier zesde, hij is een van de beste regenrijders ter wereld. Maar ook een Crispijn Ariƫns kan dat bijvoorbeeld heel goed."

Goud voor Colombia
De afvalkoers werd gewonnen door titelverdediger Alex Cujavante. De Colombiaan versloeg Bart Swings op het laatste rechte stuk, Daniel Niero werd derde. Felix Rijhnen reed lange tijd op kop van de koers, maar moest dat aan het eind van de wedstrijd bekopen. De Belg Bart Swings ging het gevecht aan met de twee Colombianen en ook Niero drukte zijn neus aan het venster. Met de bel van de laatste ronde ging Swings nog aan de leiding, maar hij werd voorbij gestoken door Cujavante.

Niet alleen bij de heren leken er problemen. Bij de dames gleed kanshebber Sandrine Tas halverwege de koers weg en nam medefavoriet Francesca Lollobrigida mee in haar val. "Oncontroleerbaar", luidde het in het voorbijgaan. Er stonden geen Nederlandse dames in de finale. Na een tweede valpartij met nog zestien ronden te gaan, ging de snelheid in het peloton iets omlaag. In de slotfase werd het tempo echter weer flink opgeschroefd. De eindoverwinning ging naar de Colombiaanse Luz Karime Garzon. In de eindsprint hield zij Ho-chen Yang uit Taiwan en de Duitse Mareike Thum achter zich.

Klik hier voor de uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan