Tickets
Shop
Nieuws 05 jan 2019

Weinig verrassingen op openingsdag NK Shorttrack

De eerste dag van het KPN NK Shorttrack heeft bij zowel de dames als de heren voor weinig spektakel gezorgd. De rijders uit de nationale ploeg van Jeroen Otter kwamen goed voor de dag en eisten het merendeel van de finaleplaatsen voor zich op. De strijd om de afstandsmedailles en titels wordt morgen uitgevochten.

Foto : Sander Chamid

Na een indrukwekkende minuut stilte ter herinnering aan Paulien van Deutekom werd de competitie afgetrapt. Titelverdedigers Daan Breeuwsma en Yara van Kerkhof hadden weinig moeite om hun tegenstanders van zich af te houden. Op alle afstanden plaatsten zij zich voor de finales en zodoende liggen zij goed op koers om hun titels te verdedigen. 

Bijna de voltallige ploeg van bondscoach Jeroen Otter stond aan de start van het nationaal kampioenschap. Enkel Sjinkie Knegt (blessure als gevolg van heftruckongeluk) en Avalon Aardoom (hersenschudding opgelopen bij KNSB Cup 4) kwamen niet op het ijs in actie. Als gevolg van hun kwetsuren zullen beide rijders het EK volgende week in Dordrecht aan zich voorbij moeten laten gaan.

Bij de dames kwalificeerden naast Van Kerkhof ook Rianne de Vries, Lara van Ruijven en Suzanne Schulting zich voor de finales. Zij worden zondag uitgedaagd door Selma Poutsma, Xandra Velzeboer (beiden alle afstanden), Marijn Wiersma (1000, 1500 meter), Tineke den Dulk (1000 meter) en Georgie Dalrymple (1000 meter). Op de 500 meter dreigden Dalrymple en Velzeboer de positie van Van Kerkhof nog te bedreigen, maar een val van Dalrymple gooide roet in het eten. Velzeboer pakte wel knap de overwinning in de rit.

Ook bij de mannen waren er weinig verrassingen. Op de 1500 meter verdeelden de mannen uit de NTS de finaleplaatsen, op de 1000 meter krijgen ze nog concurrentie van Sven Roes en Melle van 't Wout. Op de 500 meter wist Friso Emons zich niet te kwalificeren voor de halve finales. In zijn kwartfinale, die vanwege een val van Bram Steenaart en Kay Huisman stilgelegd werd, moest hij het uiteindelijk afleggen tegen Steenaart, die achter Breeuwsma tweede werd.

Koen Slootweg en Hilco Heijne vechten om de koppositie | Foto : Sander Chamid

Dennis Visser en Jasper Brunsmann kregen in hun kwartfinale eveneens goed partij van Koen Slootweg en Hilco Heijne. Zij lagen echter met elkaar in de clinch en zo konden Visser en Brunsmann de leidende plaatsen heroveren. Slootweg werd achteraf bestraft met een penalty. Achter respectievelijk Dylan Hoogerwerf en Itzhak de Laat plaatsten ook de broertjes Jens en Melle van 't Wout zich voor de halve finales. 

Zondag worden op de tweede en laatste dag van het NK de titels op alle afstanden verdeeld en zal na de superfinale ook de winnaar van het allroundklassement bekend zijn. De klassementswinnaars bij zowel de mannen als de vrouwen plaatsen zich rechtstreeks voor het EK van volgende week in Dordrecht. De overige plekken worden aangewezen door de Selectiecommissie. De slotdag van het NK zal live worden uitgezonden op schaatsen.nl/shorttrack

Klik hier voor alle uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan