Tickets
Shop
Nieuws 01 jan 2019

Schouten treedt in voetsporen Keulen-Deelstra met vierde NK-titel op rij

Bij het KPN NK Marathon heeft Irene Schouten met overmacht haar vierde titel gegrepen. Na een koers over honderd ronden won ze met overmacht de massasprint. Bianca Bakker en Manon Kamminga eindigden als tweede en derde, op respectabele afstand van Schouten.

Foto : Soenar Chamid

"Ik heb hem: nummer vier!" sprak de euforische winnares direct na afloop. Schouten roemde met name het goede werk van haar ploeggenoten. "Ik ben blij dat ik weer in het rood-wit-blauw mag rijden, maar diegene die hem echt verdiende was Carien. Zij was supersterk en heeft bijna al het werk gedaan. Maar ze heeft geen goede sprint en dan wordt het moeilijk."

Het was inderdaad Carien Kleibeuker die de belangrijkste schakel was in het strijdplan van Royal A-Ware. Omdat Schouten vooraf de te kloppen vrouw was, moesten de andere rijdsters een list bedenken om haar te verslaan. De lichtblauwe ploeg had de koers in Groningen echter continu onder controle: in elke kopgroep van belang was het team van Jillert Anema vertegenwoordigd.

Kopgroepen met onder meer Melissa Wijfje, Jessica Merkens, Merel Bosma en Iris van der Stelt pakten zo nu en dan een kleine voorsprong op het peloton, maar telkens was ook Kleibeuker van de partij. Zodra de 40-jarige rijdster doorhad dat ze niet alleen weg kon rijden, liet ze de snelheid zakken en kon het peloton weer aansluiten.

Met nog tien ronden op het bord bleef Kleibeuker het tempo hoog houden, waarna Schoutens ploeggenote Elisa Dul haar kopvrouw met een geweldige lead-out naar de overwinning loodste. Achter Schouten zat Bianca Bakker uitstekend achter Schouten gepositioneerd. Zij kon een vierde titel van de Andijkse echter niet voorkomen. Manon Kamminga kwam op het laatste rechte eind van achteren nog hard opzetten en veroverde het brons.

Schouten kondigde vooraf aan dat ze misschien wel voor een solo zou proberen te gaan. Na de start voelde ze zich al snel gedwongen om dat plan te laten varen. "Tijdens het inrijden miste ik al het gevoel en ook tijdens de race zat ik vaak ver achterin. Ik kwam niet heel makkelijk naar voren, dus was ik niet super goed. Op 300 meter van de finish dacht ik nog dat het niet hard genoeg ging, maar gelukkig kwam de zege niet meer in gevaar."

Met haar overwinning schaarde Schouten zich in een bijzonder rijtje. In het verleden veroverde slechts Atje Keulen-Deelstra vier keer op rij de rood-wit-blauwe trui. Gretha Smit was eerder ook vier keer de beste, maar deed dat niet vier keer achter elkaar. Een tevreden Schouten: "Ik sta in een mooi rijtje."

Klik hier voor alle uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan