Tickets
Shop
Nieuws 01 jan 2019

Ruud Slagter: 'Het mooiste is dat ik echt de sterkste was'

Al van jongs af aan verzamelt Ruud Slagter zijn medailles op een vaste plek. Een hele kast vol schaatsprijzen, vertelt hij. Een nationale titel zat daar tot op nieuwjaarsdag nog niet tussen, maar in Kardinge was het eindelijk zover. Voor de schaatser uit Noord-Holland klonk in Groningen het Wilhelmus.

Foto : Vincent Riemersma

"Ik ben ontzettend blij. Dat dit nou precies mag gebeuren in een jaar dat ik minder besluit te gaan schaatsen vind ik heel bijzonder", begint Slagter, die een jaar eerder nog meetrainde in de formatie van AB Vakwerk. Alle focus lag toen op een overstap naar de Topdivisie. Toen hij daar niet in slaagde, koos Slagter ervoor in het familiebedrijf te gaan werken en het schaatsen vooral voor zijn plezier te blijven doen.

Oud en nieuw werd de avond voorafgaand aan het NK dan ook gewoon gevierd met zijn vriendengroep. Half één, werd het. "Anders ga ik toch maar in bed aan het schaatsen liggen denken, en hoe de rest plezier aan het maken is. Ik nam wel gewoon een frisje hoor, geen alcohol. Ze zeggen weleens: het is de kunst van het loslaten. Ik zou dan heel nuchter zeggen dat ik er niet in geloof, maar misschien is het toch wel waar", lacht hij.

Foto : Vincent Riemersma

Waar Slagter tijdens de marathoncompetitie bij de beloften met zijn teamgenoten van Team Bauerfeind-AGU ten strijde trekt, stond hij er dinsdagmiddag in de loodzware koers helemaal alleen voor. Tijdens het Nederlands kampioenschap rijden de neo-senioren namelijk om een titel, en zijn ploeggenoten zijn al boven de 23 jaar. "Team Bouwpartners reed daardoor met vier sterke jongens en Team Okay Fashion & Jeans met drie, terwijl ik alleen was."

Eigen houtje
Slagter moest daardoor tijdens de koers al twee keer volle bak op eigen houtje een gat dichtrijden, maar merkte al snel dat hij rap herstelde. Ondanks de vele ontsnappingspogingen van een aanvallend peloton werden in de koers over 100 ronden alle treintjes teruggehaald. Een van zijn grootste concurrenten - en winnaar van de Trachitol Trophy - Casper de Gier, kwam ten val. De strijd werd beslist in de eindsprint, die werd gewonnen door Slagter, voor Ronald Haasjes en Jordy van Workum. 

"Dit is mijn allersterkste wedstrijd ooit geweest", glundert Slagter, terwijl hij zijn zoveelste felicitatie in ontvangst neemt. "Het mooiste aan vandaag is dat ik echt de sterkste was. Je rijdt ook weleens podium terwijl je met je tong op het ijs lag en dat voelt toch minder goed." 

Of de overwinning nog gevierd gaat worden? "Zeker! Eerst een Schrobbelèr en thuis denk ik ook nog een biertje", besluit hij grappend.

Klik hier voor alle uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan