Op de slotdag van de WK Shorttrack voor junioren hebben de Nederlandse mannen zilver veroverd op de aflossing. In een spannende finale moesten zij aan de finish enkel het Chinese team voor laten gaan. Op de individuele afstanden behaalden de Nederlandse deelnemers zondag geen medailles.

De Chinezen moesten na een misser in het begin van de race kort in de achtervolging, maar kwamen met een knappe inhaalactie terug aan de leiding. De Nederlanders, met Bram Steenaart, Jens van ’t Wout, Melle van ’t Wout en Sven Roes, wisten nog kort de kop van de wedstrijd over te nemen, maar afmaker Jens van ’t Wout kon zijn voorganger niet meer passeren. De Chinese winnaars finishten in een nieuw wereldrecord voor junioren en verwezen de Nederlanders en Russen naar zilver en brons.

Ook op de 1000 meter had Roes goede papieren om een finaleplaats af te dwingen. In de halve finale ging hij vanuit de start aan de leiding. De bronzen medaillewinnaar op het NK voor senioren moest enkel de Koreaan Tae Sung Kim voor laten gaan en leek af te stevenen op een finaleplaats, maar werd door de Rus Sergei Milovanov nog gepasseerd. Roes kwam daarbij ten val, maar de jury constateerde geen ongeregeldheden. In de B-finale reed Roes vervolgens overtuigend naar de zege. Bram Steenaart viel in de kwartfinale af, Melle van ’t Wout kwam vrijdag niet door de voorrondes.

De dames konden hun prestaties van zaterdag op de 500 meter niet herhalen. Op de 1000 meter reikten zij niet verder dan de kwartfinale. Marijn Wiersma kwam tekort om door te gaan naar de volgende races, Georgie Dalrymple kwam in leidende positie ten val en moest op ongelukkige wijze het toernooi verlaten. Xandra Velzeboer werd eerder op de dag in de heats uitgeschakeld.

In Montréal werd voor het eerst geen allroundklassement opgemaakt. Er werden dus geen punten verdeeld na elke afstand en er werd ook geen superfinale verreden. De verwachting is dat de nieuwe opzet in de toekomst ook bij de seniorenkampioenschappen ingevoerd gaat worden.

Bekijk hier alle uitslagen.