Tickets
Shop
Nieuws 01 jan 2019

Kurt van de Nes: 'Ik bleef maar gaan'

Met een vracht aan ervaring gaat Kurt van de Nes eigenlijk nooit meer met zenuwen een koers in. Toch was de master op nieuwjaarsochtend ineens gespannen voor het NK Marathon in Groningen. "Ik heb het blijkbaar toch nodig. Als ik wil winnen moet ik knallen", lacht hij met de kampioenskrans om zijn nek.

Foto : Hidde Muije

In 2010 ging Van de Nes er voor het laatst met de nationale marathontitel bij de masters vandoor. Dat het er ooit nog een keer van zou komen, had hij naar eigen zeggen niet durven denken. Toch gebeurde het dinsdagmiddag in Groningen. Na een vroege ontsnapping en rondenlang kopwerk snelde hij met overmacht solo over de finishlijn, voor Gem Wender en Robert Wierts.

"Ik bleef maar gaan", glundert de winnaar na zijn bezoekje aan het podium. "Ik wist dat ik vroeg moest weggaan, want later in de wedstrijd lukt dat niet meer. Gaasenbeek en Elferink zijn gevaarlijk, dat wist ik van tevoren, maar ze hadden daardoor vooral aandacht voor elkaar. Ik had niet verwacht dat ze zoveel ruimte aan anderen zouden geven, maar mijn vorm voelde goed en ik kwam om te winnen."

Elfstedentocht
Aan de vooravond van de wedstrijd nam Van de Nes nog wel even de deelnemerslijst door. "Ik keek vooral even wie er miste", lacht hij. Mannen als Kurt Wubben, Joost Juffermans, Jens Zwitser, Arnold Stam en de winnaar van vorig jaar, Erben Wennemars, zouden niet aan de start staan in Groningen. "Eventjes over twaalven ben ik meteen naar bed gegaan. Ik had deze week door de kerstvakantie ook al veel uitgeslapen, dus dat hielp allemaal wel."

Van de Nes heeft naast het marathonschaatsen ook de nationale titel op de wintertriathlon in handen, maar toch mist er voor de 50-jarige atleet nog één wedstrijd op het lijstje. "Ik heb nog nooit aan de wedstrijd van de Elfstedentocht meegedaan. Ik zou op dit moment nog een heel eind komen, maar dan moet het niet te lang meer duren. Over tien jaar gaat dat niet meer lukken."

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan