Tickets
Shop
Nieuws 26 jan 2019

Kritische Leerdam dicht bij titel: 'Het kan allemaal nog een stuk beter'

Ze is nog maar 20 jaar, maar Jutta Leerdam kan de nationale sprinttitel na de eerste dag van het KPN NK Sprint al bijna niet meer ontgaan. De jonge rijdster van Team IKO won op overtuigende wijze de 500 en de 1000 meter.

Foto : Soenar Chamid

Na afloop van de eerste dag was het vertrouwen dan ook groot bij Leerdam. Het verschil met de nummer twee Letitia de Jong is 0,38 seconden op de 500 meter. Wie of wat kan Leerdam nog van de eerste titel afhouden? Alleen zij zelf, denkt ze. "Er moet echt iets misgaan of ik moet heel slecht rijden, maar dat zou raar zijn omdat ik in goede vorm ben. Als ik doe wat ik moet doen, moet het goed komen."

Op de 500 meter verbaasde Leerdam zichzelf met een kampioenschapsrecord. Ze noteerde een tijd van 38,01. Toch zegt zo'n record haar niet zoveel. "Ik wil beter dan iedereen, niet van een toernooi of van Nederland. Ik heb nog heel veel te verbeteren om internationaal mee te doen", aldus Leerdam, die nog altijd kritisch blijft. "Het niveauverschil met de rest van de wereld is nog vrij groot. Dat moet gewoon beter, wil ik internationaal mee gaan doen. Daarom ben ik kritisch", legt ze uit. 

Leerdam was ook op de 1000 meter veruit de snelste. In een tijd van 1.14,47 bleef ze Letitia de Jong en Lotte van Beek ruim voor. "De opening kan nog beter. Bovendien reed ik bij de World Cup nog net iets harder, dus dat was jammer. Maar verder was het op zich wel een mooie tijd." Een nationale titel in haar eerste jaar bij de senioren zou het seizoen van Leerdam, die twee weken geleden nog vierde werd op het EK Sprint, afmaken. "Dat zou geweldig zijn!"

Voor het WK Sprint in Heerenveen zijn nog drie tickets te vergeven. Leerdam, De Jong en Janine Smit staan er nu het beste voor, maar ook EK-ganger Sanneke de Neeling maakt nog kans op een startbewijs. Lotte van Beek staat op de vijfde plaats. 

Klik hier voor de volledige uitslagen en het klassement


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan