Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 14 jan 2019

Kinderpersconferentie in Dordrecht: 'Wordt Sjinkie weer beter?'

Hoe vaak ben je uit de bocht gevlogen? Ben je veel van huis? Krijg je betaald voor het schaatsen? Shorttrackers Daan Breeuwsma en Rianne de Vries gaven vanochtend twee kinderpersconferenties op basisscholen in Dordrecht. Dat staat garant voor een batterij frisse vragen, inclusief die ene die iedereen bezighoudt: "Denken jullie dat Sjinkie beter wordt?"

Foto : Ronald van den Heerik

"Sjinkie is een aparte kerel, die altijd snel herstelt van tegenslag. Wij gaan ervan uit dat hij ook hier goed van gaat herstellen", antwoordt Breeuwsma op De Satelliet. De kinderen hebben De Vries en hem een hele stapel tekeningen overhandigd, waarvan een aantal met beterschapswensen voor Sjinkie Knegt, die met brandwonden in het ziekenhuis ligt.

De schooljeugd leeft mee met Knegt en het hele Nederlandse shorttrackteam, dat voor de vijfde keer een internationaal toernooi in Dordrecht reed. Afgelopen vrijdag zaten ruim 2000 kinderen op de tribunes in de Sportboulevard. Breeuwsma had er weer van genoten. "De andere dagen zit het vol met grote mensen, maar die kunnen lang niet zo veel lawaai maken als jullie. Zo hard als jullie schreeuwen en zingen, dat is voor ons elke keer weer superleuk!"

Bij de Beatrixschool is even later ook wethouder Marco Stam present. Hij spoort de kinderen aan om ook lekker te sporten, meer te bewegen en wat minder achter de computer te zitten. Hij spreekt zijn hoop uit dat meer kinderen aan shorttrack gaan doen. En dat is ook wat Breeuwsma en De Vries promoten. "Maar doe vooral dingen waar je plezier in hebt", adviseert Breeuwsma.

Ze tonen de medailles die ze afgelopen weekeinde hebben gewonnen: goud voor De Vries en zilver voor Breeuwsma, beiden behaald op de relay. Ze vertellen hoe ze als jonge kinderen met schaatsen zijn begonnen. Teun Boer, rijder van het regionaal talentencentrum in Dordrecht, zit ook achter de tafel. Hij was bij het EK nog actief als track steward ofwel blokjeslegger. "Ik ben ooit ook begonnen als blokjeslegger bij een NK", vertelt Breeuwsma. "Dat was al samen met Sjinkie. Het jaar daarna deden we zelf mee."

Friso Emons en Tineke den Dulk, lid van de relayploeg die Europees kampioen werd, geven dezelfde ochtend ook twee persconferenties: op School Mühring en de Prinses Julianaschool. Ook daar kregen de kinderen alle kans om hun vragen te stellen, handtekeningen te scoren en op de foto te gaan. Mooiste vraag van de dag? Die was voor De Vries en Breeuwsma: "Hebben jullie ook een huisdier?" Jazeker, luidde het antwoord, en hij heet Boef. "O, kan ie ook rappen?"


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan