Tickets
Shop
Nieuws 26 jan 2019

Emotionele Otterspeer: 'Dit betekent heel veel voor me'

Met een oerkreet passeerde Hein Otterspeer zaterdagmiddag de finishlijn op de 1000 meter tijdens het KPN NK Sprint. Na een lange herstelperiode zette de sprinter van Jumbo-Visma een razendsnelle 1.08,05 op de klok en pakte daarmee de leiding in het klassement.

Foto : Soenar Chamid

"Ik ben hier superblij mee, wat een toptijd. Dit betekent heel veel voor me", begint hij met een grote glimlach op zijn gezicht. "Je ziet je team al het hele jaar goed presteren en zelf lukt het net niet. Nu is de rug weer in orde en er is vorm, het klopt weer."

Nadat de sprinter van Team Orie in 2015 werd aangereden op de fiets bleef zijn rug een zwakke plek. Na een val op het ijs afgelopen zomer had Otterspeer zelfs zoveel pijn dat hij niet goed kon trainen en het schaatsen even helemaal niet meer zag zitten. Pas sinds een maand gaat het de goede kant op. "Het heeft heel lang geduurd voor ik weer op topniveau kon trainen. Zo'n race als vandaag heb je dan af en toe nodig, ook voor jezelf. Even alles uit de wereld helpen, dat je op de goede weg bent." 

Eerder op de dag reed de 30-jarige schaatser met 35,06 de zesde tijd op de 500 meter, niet al te best, zo vond hij zelf. "Gelukkig heb ik al die agressie weten om te zetten. Ik zorgde dat mijn schaatsen naast me bleven. Niet naar achteren, of waar dan ook. Ik had goede druk en kon alles in het ijs leggen." 

De 500 meter werd gewonnen door Dai Dai Ntab, die 34,67 op de klok zette. Met 1.09,35 gaf hij echter 1,3 seconden toe. De titelverdediger staat na twee afstanden nu tweede in het klassement en moet zondag op de tweede 500 meter 0,26 goedmaken op Otterspeer. Lennart Velema reed met 1.08,89 als enige andere schaatser onder de 1.09 op de 1000 meter. In het klassement staat hij derde. Op de tweede 500 meter moet hij 0,43 goedmaken op de klassementsleider. 

WK-ticket
Ronald Mulder meldde zich op het laatste moment af voor het KPN NK Sprint. De sprinter van Team Reggeborgh is niet helemaal fit en wil geen risico nemen in aanloop naar de WK Afstanden. Dat betekent dat Mulder geen kans meer maakt op een ticket voor het WK Sprint in Heerenveen.

Alleen de winnaar van het KPN NK sprint plaatst zich voor het WK sprint op 23 en 24 februari in Heerenveen. Europese kampioen Kai Verbij en Kjeld Nuis hebben al een ticket te pakken. "Ik wil heel graag in Thialf het WK rijden, maar dan moet je hier wel kampioen worden. Dit is een heel fijne manier om de dag af te sluiten en ik weet wat me morgen te doen staat. Ik ga de dag met voorsprong in, moet een goede 500 meter rijden en daarna weten we meer." 

Klik hier voor de volledige uitslagen en het klassement


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan