Tickets
Shop
Nieuws 27 jan 2019

De Vries: 'Ben niet het grootste talent, misschien heeft het daarom zo lang geduurd'

Douwe de Vries heeft in Thialf voor de eerste keer in zijn loopbaan de nationale allroundtitel veroverd. De 36-jarige routinier van Team Jumbo-Visma won op de slotdag van het toernooi de 1500 en 10.000 meter en kaapte voor de neus van Marcel Bosker het laatste WK-ticket weg.

Foto : Soenar Chamid

De Vries ging de slotdag van het KPN NK Allround nog wel in met een achterstand. Titelverdediger Bosker had op de 500 meter een flink gat geslagen, dat De Vries op de vijf kilometer van zaterdag nog niet had kunnen dichten. “Het kan weleens heel lastig worden, dacht ik toen. De 1500 meter vind ik sowieso een lastige afstand. Helemaal na zo’n eerste dag. Je hebt toch veel spanning en je rijdt vol op je tegenstander, daar moet je ook mee om kunnen gaan."

Toch zegevierde De Vries op de schaatsmijl overtuigend in een nieuw persoonlijk record van 1.45,08, waarmee hij Bosker (1.45,74) in een rechtstreeks duel achter zich hield. Ploeggenoot Chris Huizinga werd derde (1.47,52). De marge van Bosker op de Vries slonk daarmee naar zes seconden op de tien kilometer. “Ik pakte zoveel terug dat ik moraal kreeg. Ik had goede benen en als de tien vervolgens zo mooi loopt is dat fantastisch." 

Foto : Soenar Chamid


Zwaar bevochten 
Op de tien kilometer reed De Vries naar de winnende tijd van 12.55,10. De 22-jarige onttroonde Bosker moest in de laatste rit bijna twintig seconden toegeven op de taaie Fries, die op de finishlijn zijn eerste allroundtitel vierde. "Dit is gaaf. Het voelt echt lekker, want het was een zwaar bevochten toernooi", glundert hij. Achter Bosker pakte Huizinga het brons.

De schaatser van Team Orie lijkt met een seizoen vol persoonlijk records en internationale toernooien bezig te zijn aan een tweede schaatsjeugd. Plagende opmerkingen over zijn leeftijd kan hij naar eigen zeggen wel waarderen. "Behalve als mensen vragen wanneer ik ga stoppen", lacht hij. Waar de topvorm van dit seizoen vandaan komt? “Ik weet het ook niet precies. Ik denk dat jarenlang trainen bij Jac met Sven, Patrick en Chris er nu uitkomt. Dat is heel lekker. Ik ben niet het grootste talent, daarom heeft het misschien wel zo lang geduurd", grapt hij. 

Oordoppen
In de schaatstempel van Heerenveen waren zijn trouwste supporters; vrouw Yanna en zoontje Melle te vinden in het publiek. Waar de kleine telg wegens herrie in november nog niet mee mocht naar de ijsbaan, droeg de kleine Melle tijdens het KPN NK Allround mooie opvallende roze oordoppen.

Melle en Yanna feliciteren papa Douwe met de overwinning | Foto : Soenar Chamid

"Tijdens de tien kilometer op de NK Afstanden hadden we hem meegenomen, maar dat is toch wel luid hoor. Toen schrok 'ie elke keer van het startschot. Misschien is dat toch niet goed voor een jonge baby. Bestellen van oordoppen duurde heel lang, maar toen had Wouter (Oldeheuvel, red) nog oordoppen van die kleine van hem. Het kan Melle waarschijnlijk niet zoveel schelen, maar ik vind het heel mooi dat hij erbij is vandaag." 

De Nederlandse titel betekent voor De Vries ook een ticket naar het WK Allround van begin maart in Calgary, waar zijn ploeggenoten Sven Kramer en Patrick Roest zich tijdens het EK al van wisten te verzekeren. "Ik hoop dat het ijs daar net zo goed is als hier bij Beert (ijsmeester Thialf, red.), besluit hij lachend. 

Klik hier voor de volledige uitslagen en het klassement


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan