Tickets
Shop
Nieuws 01 feb 2019

Wisselend Nederlands succes op openingsdag World Cup in Dresden

Op de eerste dag van de World Cup shorttrack in Dresden zijn de voorrondes verreden op de verschillende afstanden. De 1000 meter wordt dit weekend twee keer verreden, verder staan de 500 en 1500 meter op het programma. De Nederlandse teams kwamen ook op de relay in actie.

Foto : Sander Chamid

1000 meter
Op de eerste afstand van de dag wisten Lara van Ruijven en Georgie Dalrymple zich met succes te plaatsen voor de kwartfinales. In de heats maakte Dalrymple een goede indruk, ook al moest zij in de slotfase de Canades Kasandra Bradette toch laten passeren. Als een van de vijf snelste mocht zij toch door naar de kwartfinale zaterdag. Tineke den Dulk viel af in de voorrondes. 

Bij de heren kwamen Niels Kingma, Dylan Hoogerwerf en Dennis Visser in actie. Van die drie wist enkel Visser zich te plaatsen voor de kwartfinales. Kingma kwam in de voorronde ten val en Dylan Hoogerwerf werd in de heat uitgeschakeld na een penalty. Ook de leider in het World Cup-klassement, Shaoang Liu, kwam in de voorronde ten val. Na een bezoek aan het ziekenhuis blijkt dat hij drie middenhandsbeentjes heeft gebroken. De Hongaar deelde een röntgenfoto in zijn Instagram Stories.

Aan het einde van de middag werd de tweede 1000 meter verreden. Klassementsleider Suzanne Schulting zette bij de start in de voorronde haar punt in het ijs, maar kon die fout corrigeren. In de heat die volgde plaatste ze zich zonder verdere problemen voor de kwartfinale. Ook Rianne de Vries kwalificeerde zich voor de kwartfinale van zondag. Tineke den Dulk reed net als op de eerste 1000 meter even aan de leiding, maar redde het uiteindelijk niet. Bij de heren wist enkel Daan Breeuwsma zich naar de kwartfinale te schaatsen. Dennis Visser en Itzhak de Laat kwamen tekort om door te gaan.

1500 meter
Rianne de Vries en Suzanne Schulting
mochten op de 1500 meter de Nederlandse eer hoog houden. De Vries werd in de voorronde flink gehinderd door Kristen Santos, waardoor ze toegevoegd werd aan de halve finale. Schulting passeerde drie vrouwen met een lange actie buitenom en plaatste zich ook. In het herentoernooi kwam Melle van 't Wout goed mee met de grote mannen, maar hij moest het in de slotronden afleggen ten opzichte van de concurrentie. Daan Breeuwsma en Itzhak de Laat redden het wel.

500 meter
Op de kortste afstand wisten Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof zich te plaatsen voor de kwartfinales. Van Ruijven reed de hele race op kop, maar werd in de laatste bocht nog ingehaald door de Canadese Kasandra Bradette. Op de streep scheelde het weinig, maar bleef Van Ruijven tweede. Van Kerkhof moest in haar race alleen de Canadese Kim Boutin voor zich dulden en hield goed de deur dicht ten opzichte van Ye Jin Kim uit Zuid-Korea. Georgie Dalrymple startte in haar heat vanaf de vierde positie en het lukte haar niet om naar voren in te schuiven.

Bij de heren wist alleen Melle van 't Wout zich te plaatsen voor de kwartfinale. Hij reed een sterke voorronde, met een mooie inhaalactie, en heat waarin hij beide keren als tweede eindigde. Niels Kingma strandde in de voorronde. Dylan Hoogerwerf raakte vroeg in zijn voorronde uit balans, maar bleef op wonderlijke wijze staan. Zijn achterstand kon hij echter niet meer goed maken.

Relays
Met een nieuwe opstelling bestaande uit Breeuwsma, Visser, Van Kerkhof en Van Ruijven leek het Nederlandse team de heat van de mixed relay goed door te komen, maar achteraf kreeg de ploeg vanwege een verkeerde wissel van Van Kerkhof op Van Ruijven een penalty toegekend. De Nederlandse dames, met De Vries, Schulting, Van Kerkhof en Van Ruijven aan de start, kenden in de kwartfinale weinig problemen.

Bij de heren liepen de kwartfinales flink uit door een heftige valpartij, waarbij June Seo Lee werd geschept door een in de baan komende Oekraïner. Na de jurybeslissing (Oekraïne kreeg een gele kaart, Japan en Italië mochten door, Korea niet) kwamen de Nederlanders in actie. In de vertrouwde opstelling, zonder de herstellende Sjinkie Knegt, reden Breeuwsma, De Laat, Hoogerwerf en Visser naar een plek in de halve finale.

Bekijk de wedstrijden hier terug: 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan