Tickets
Shop
Nieuws 02 feb 2019

Stefan Westenbroek: 'Het niveau op het NK junioren is hoog'

Hij won twee zilveren medailles op de 500 en de 1500 meter. En toch baalde Stefan Westenbroek. De 16-jarige schaatser uit Ommen had op het NK Junioren graag één van beiden afstanden gewonnen. Na de eerste dag van het NK Allround staat hij wel bovenaan in het allroundklassement en is na zijn winst op het NK Sprint hard op weg naar zijn tweede nationale titel.

Het ijs is zwaar, de lucht is koud en bij de junioren B bijten veel schaatsers zich stuk op de 1500 meter. Met een tijd van 1.53,73 rijdt Westenbroek bijna drie seconden boven zijn persoonlijk record. "Ja, de omstandigheden zijn zwaar", zegt hij. "Maar dat is niet de enige reden voor deze tijd. Mijn techniek is de laatste tijd ook iets minder dan voorheen en dat is jammer. Ik moet nog meer met mijn heupen heen en weer bewegen en ik kan nog dieper zitten. Als ik dat zou doen, dan zou ik nog een stuk harder schaatsen."

"Ik rijd hier wel oké, maar ik rijd niet super. Ik baal van die twee tweede plekken. Ik werd hier tweede op de 500 en de 1500 meter en vooral op de kortste afstand was ik graag kampioen geworden. Ik reed wel goed, maar het was niet goed genoeg voor een eerste plek."

"Het niveau op het NK ligt heel hoog. Dat zie je met alles. Met mijn tijd van 36,78 rijd ik op de 500 meter geen slechte tijd en dan duikt Sebas Diniz (36,75) daar toch weer drie honderdsten van een seconde onder. Op de 1500 meter ging het net zo. Wietse Tukkie (1.53,27) reed fantastisch en het is mooi om zulke sterke concurrentie te hebben. Maar soms kan ik daar ook flink van balen."

Bij het NK Sprint in Enschede werd Westenbroek dit seizoen Nederlands kampioen bij de junioren B. In Groningen hoopt hij ook zijn slag te slaan op het NK Afstanden en misschien zelfs hoge ogen te gooien in het allroundklassement. "Ik heb ook een goede tijd neergezet op de drie kilometer, dus ik heb wel bewezen dat ik ook kan allrounden. Ik ben een echte sprinter, maar ik vond dat ik het niet kon maken om hier geen allround toernooi te rijden."

"De strijd om het allroundklassement is wel heel spannend. Op de 500 meter pak ik een hoop tijd ten opzichte van de echte allround schaatsers, maar Jarle Gerrits en Remo Slotegraaf blijven twee gevaarlijke concurrenten. Op de 1500 meter merkte ik echter wel dat ik meer inhoud heb gekregen. Ik kon soms zelfs bijna spelen met mijn tegenstander, Daan Spruijt, die meer een allround schaatser is. Daar ging ik zelf ook harder van rijden."

Door zijn twee tweede plaatsen op de 500 en de 1500 meter staat Westenbroek nu bij de junioren B nu bovenaan in het allroundklassement. "Ik ben goed op weg", meent hij. "Ik heb nu zeven tienden voorsprong op Jarle. Morgen wil ik nog een goede 1000 meter rijden en dan wordt het overleven op de drie kilometer. Ik ben benieuwd hoe ver ik kom."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan