Met een duizelig gevoel liep Patrick Roest door de mixed zone. Zijn ademhaling was anders dan normaal en daarnaast kon hij amper nog op zijn benen staan. De 5000 meter was hem zwaar gevallen. "Hoe kapot ik ben gegaan? Onwijs kapot", stelde Roest na zijn tweede plek op de 5000 meter.

Roest was er vol voor gegaan in de slotrit van de 5000 meter. Sverre Lunde Pedersen reed in de rit voor hem een baanrecord van 6.07,16. Als Roest de Noor wilde verslaan, zou hij dus ook zelf een baanrecord moeten rijden. "Het plan vooraf was: of op de winnende tijd weggaan of op 6.10. Uiteindelijk ging ik voor het goud, dus moest ik op 6.07 weg. In het begin ging het ook wel lekker, maar met nog vijf rondjes te gaan, kwamen ze heel hard aan. Het was gewoon iets te gek."

Of de teleurstelling groot was bij de Nederlands kampioen op de 5000 meter? "Groot wil ik niet zeggen, maar ik baal wel van deze race. Ik wilde echt voor de gouden medaille gaan, maar ik kon het niet vasthouden. Ik heb gestreden voor wat ik waard was en meer zat er niet in. Sverre was vandaag de beste", aldus Roest, die best wel een beetje schrok van de tijd van Pedersen. "Daardoor heb ik me wel een beetje uit de tent laten lokken."

Ondanks de teleurstelling betekende de zilveren medaille in Inzell toch zijn eerste eremetaal op een WK Afstanden. Twee jaar geleden maakte hij op het WK in Gangneung zijn debuut en moest hij het doen met een zevende plek op de 1500 meter. Het jaar erna verraste hij met olympisch zilver op de middellange afstand. "Laten we het maar positief bekijken", besloot Roest, die zondag in actie komt op de tien kilometer. "Daar ga ik opnieuw voor goud."

Kramer: 'Pedersen heeft vakwerk afgeleverd'
Sven Kramer zag zijn ongeslagen status verloren gaan door de zege van Pedersen. Sinds 2007 wist Kramer (op het WK in Inzell uit 2011 na, toen was Kramer er een jaar uit) alle vijf kilometers op zijn naam te schrijven. Pedersen was de eerste Noor die de vijf kilometer wist te winnen. "Hij verkeert in topvorm en heeft gewoon vakwerk afgeleverd", oordeelde Kramer, die redelijk nuchter bleef na het verlies. "Die derde plek zegt me niets, maar het is wel teleurstellend."

Kramer, die vorige maand nog Europees kampioen allround was geworden, was naar eigen zeggen 'niet goed genoeg'. "Dat is jammer, zeker omdat het een WK is. Ik moet op dit moment beter kunnen, daar had ik ook op gehoopt, al denk ik niet dat ik dan hier even 6.07 had gereden", doelde hij op het indrukwekkende baanrecord dat zijn opvolger Pedersen neerzette. De derde Nederlander, Jorrit Bergsma, kwam niet verder dan de twaalfde plek met een tijd van 6.20,29.

Door Rijcko Treep - Laatste update op 10 feb 2019 om 12:23