De slotdag van de wereldbekerfinale in Turijn kende een verrassend einde. De relayvrouwen kwamen als tweede over de streep achter Zuid-Korea en leken net tekort te komen. Maar Zuid-Korea kreeg een penalty en dus was het goud toch voor Nederland. De mannen kwamen in hun race ten val.

Lara van Ruijven, Suzanne Schulting, Rianne de Vries en Yara van Kerkhof namen het in de relayfinale op tegen Zuid-Korea, Italië en Rusland. De Zuid-Koreaanse vrouwen domineerden de gehele race op kop. Met twaalf ronden te gaan, kwamen Rusland en Italië langszij bij Nederland maar Van Kerkhof wist de derde plek weer te heroveren. In de slotfase ging een Russin onderuit en kon Schulting de valpartij net te ontwijken. Zij maakte vervolgens jacht op de Zuid-Koreaanse, maar kwam op de streep net tekort. 

Na het bekijken van de videobeelden werd Zuid-Korea echter bestraft met een penalty vanwege hinderen met een arm vlak voor de valpartij. De oranjevrouwen mocht het goud ophalen, zilver en brons gingen naar Italië en Rusland. Door de diskwalificatie glipte het eindklassement uit de vingers van Zuid-Korea en ging de winst naar Rusland. Nederland steeg een plekje naar het zilver.

Bij de heren stonden Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat, Japser Brunsmann en Dylan Hoogerwerf op het ijs. Oranje reed lang op de laatste positie, wachtend op een kans om naar voren te komen. Tien ronden voor het einde ging het mis voor Nederland: bij een wissel raakte Hoogerwerf een Italiaan en kwam ten val. Er werd snel aangetikt, maar de medaillekansen waren verkeken. De overwinning ging naar Rusland voor Japan en Italië. Hongarije won de eindklassering.

De mixed relay werd nipt gewonnen door Rusland voor Canada. Het brons ging naar de Verenigde Staten. Nederland werd zaterdag in halve finale bestraft met een penalty en kwam niet in actie in de finale. De Russen pakten ook de eindoverwinning in de wereldbeker.

Valpartij
De slotdag van de wereldbekerfinale leverde geen individuele medailles op voor Nederland. Schulting wist wel de A-finale te bereiken op de 500 meter. In de kwartfinale en halve finale reed ze van start tot finish aan kop. In de eindstrijd bezette Schulting de derde plek achter Elise Christie. Halverwege de race raakte ze de Britse en ging onderuit. De Italiaanse Martina Valcepina pakte voor eigen publiek haar tweede gouden plak van dit weekend. Ze klopte Christie en de Amerikaanse Maame Biney. Natalia Maliszewska wist de finale niet te bereiken, maar haar eindklassement kwam niet in gevaar.

De B-finale werd overtuigend gewonnen door Lara van Ruijven. Na een goede start reed ze op plek twee en met een fraaie inhaalactie binnendoor nam ze de leiding. In het wereldbekerklassement eindigde ze als derde. Yara van Kerkhof strandde in de kwartfinales. Daarin aasde ze vanaf de derde stek op plek twee, maar zakte uiteindelijk terug naar plaats vier.

Bij de heren won Itzhak de Laat de B-finale op de 500 meter. In die finale gingen Keita Watanabe en Kazuki Yoshinaga er als een speer vandoor. Met mooie inhaalacties wist De Laat zich eerst tussen de twee Japanners te rijden en nam vervolgens de koppositie over. Dylan Hoogerwerf lag in de halve finale op koers voor een plek in de finale, maar een misser gooide roet in het eten. Hoogerwerf reed in de laatste ronden op de tweede positie, maar kwam met z'n punt in het ijs. Hij zakte helemaal terug en liet de race vervolgens lopen. De zege ging naar Hyo-jun Lim uit Zuid-Korea voor zijn landgenoot Gun-woo Kim en de Chinees Songnan Yu. Lim pakte ook het eindklassement op deze afstand.

Strijden
Op de 1000 meter hield Rianne de Vries de Nederlandse eer hoog bij de vrouwen. Ze nam aanvankelijk de leiding, maar deze werd later overgenomen door de Belgische Hanne Desmet. De Vries kwam vervolgens in het gedrang en zakte naar de vierde plaats. De winst ging naar de Canadese Kim Boutin, zilver en brons waren er voor Min-jeong Choi uit Zuid-Korea en Alyson Charles uit Canada. Het klassement werd vorige week al gewonnen door Suzanne Schulting.

Friso Emons hield zich op de 1000 meter knap staande tussen grote mannen als Thibaut Fauconnet. In een snelle kwartfinale lukte het Emons niet om bij de eerste twee te eindigen. Op de streep verloor hij ook net de strijd om plek drie, waardoor hij ook niet als tijdsnelste door kon naar de halve finale. De Zuid-Koreaan Dae-heon Hwang zegevierde in de finale voor zijn landgenoot Ji-won Park. Het brons was voor de Canadees Steven Dubois. Park behield zijn leiding in de eindklassering.

Klik hier voor alle uitslagen.