Suzanne Schulting heeft bij de wereldbekerfinale in Turijn ook het eindklassement op de 1500 meter gegrepen. Ze won op het Italiaanse ijs de laatste 1500 meter met overmacht, voor de Zuid-Koreaanse Ji-yoo Kim en de Duitse Anna Seidel.

In de slotfase van de finale moest Schulting even de Zuid-Koreaanse voor zich dulden, maar dat schoonheidsfoutje zette ze zelf snel weer recht. Schulting profiteerde ervan dat de Zuid-Koreaanse Min-jeong Choi, de leidster in de wereldbekerstand, de finale niet haalde. Choi werd tweede in de B-finale en zag de Europees kampioene haar passeren in het klassement.

Rianne de Vries eindigde als derde in de B-finale. Met negen ronden te gaan, reed ze vanaf de laatste positie naar voren en bleef lang op plek twee achter Ekaterina Efremenkova. In de laatste ronde kwam Choi nog langs De Vries. De winst ging naar de Russin.

Dit seizoen heeft Schulting haar prijzenkast flink aangevuld. Dit was haar tweede zege op de 1500 meter na eerdere winst in Canada. Bij de World Cup van vorige week in Dresden verzekerde de 21-jarige Groningse zich al van de eindzege op de 1000 meter. Een maand geleden werd ze in Dordrecht Europees kampioene. "Ik moet zeggen dat als je kijkt naar het lijstje van dit seizoen dat het ontzettend bizar is", vertelt Schulting tegenover de NOS. "Dat had ik van tevoren ook niet ingecalculeerd dat ik zo veel goud zou pakken. Maar het is wel een heel lekker gevoel natuurlijk."

Tien man
Bij de heren wist Dylan Hoogerwerf de A-finale te bereiken op de 1500 meter. Met vier toevoegingen vanuit de halve finales stonden er tien mannen aan de start. Hoogerwerf probeerde een aantal keer van achter naar voren te rijden, maar slaagde daar niet in. De Zuid-Koreaan Gun-woo Kim pakte de overwinning voor zijn landgenoot Kyung-Hwan Hong en de Canadees Steven Dubois.

Itzhak de Laat en Friso Emons kwamen in de actie in de B-finale. In de slotfase lag Emons op kop met de Hongaar Cole Krueger en De Laat achter hem. Met een actie binnendoor nam De Laat de tweede stek over en na een val van de Italiaan Yuri Confortola ontstond er een gat achter de twee oranje mannen. In de laatste ronde ging De Laat nog voorbij Emons.

Foto : Sander Chamid

Vergissing
Lara van Ruijven greep op de 500 meter naast een medaille. In een chaotisch finale won Martina Valcepina het goud voor thuispubliek. De Italiaanse versloeg klassementsleider Natalia Maliszewska uit Polen en de Canadese Kim Boutin. De finale had tot drie keer toe een herstart na een val van Van Ruijven in de eerste bocht. Nadat het viertal wel goed vertrokken was, wist de 26-jarige rijdster naar de tweede plaats op te schuiven.

Op het moment dat de bel voor de laatste ronde klonk, dacht Van Ruijven dat ze er al was en 'finishte'. Al snel realiseerde ze zich dat ze nog een ronde moest, maar toen was het al te laat. Ze eindigde als vierde. Yara van Kerkhof stond in de B-finale op de 500 meter. De Zoetermeerse had een lastige eerste bocht, maar nam wel de leiding en gaf deze niet meer uit handen.

Daan Breeuwsma en Jasper Brunsmann strandde op de 500 meter in de kwartfinales. De kortste afstand werd gewonnen door de Zuid-Koreaan Dae-Heon Hwang, voor de Hongaar Shaolin Sandor Liu en Cédrik Blais uit Canada.

Relay
Zowel de mannen als de vrouwen wisten zich te plaatsen voor de relayfinale op zondag. Van Ruijven, Schulting, De Vries en Van Kerkhof reden lange tijd op kop, maar met vijf te gaan kwam Zuid-Korea hen erlangs en pakte een voorsprong. In de laatste ronde wist Schulting het gat nog dicht te rijden en kwam Oranje als tweede over de meet.

De mannen, Breeuwsma, De Laat, Melle van 't Wout en Brunsmann, begonnen hun tactische race vanaf de laatste positie. Langzaam schoof Nederland plekjes op. Met een mooie wissel op Brunsmann veroverde ze de tweede stek. Vervolgens nam Breeuwsma met een actie binnendoor de leiding over. Hij schroefde het tempo op en sloeg een klein gat op de rest. Na de laatste wissel maakte De Laat het keurig af.

Op de mixed relay heeft Nederland een plek in de finale misgelopen. Het team, bestaande uit De Vries, Schulting, Hoogerwerf en Breeuwsma, reed de gehele halve finale op kop. In de slotfase van de race drong Team USA aan bij Oranje. Na een wissel van De Vries op Schulting dook Schulting direct weer naar binnen en reed daarbij vlak langs de Amerikaanse op plek twee. Dit contactmoment werd achteraf bestraft met een penalty.

Klik hier voor alle uitslagen.