Tickets
Shop
Nieuws 03 feb 2019

Leonie Bats heeft in Kardinge een hele fanclub

Leonie Bats heeft bij het NK Allround voor junioren een heuse fanclub naast de baan staan. Meer dan twintig mensen zijn voor de 17-jarige schaatsster uit Froombosch naar Groningen gekomen om haar aan te moedigen. "Mijn ouders, oma, sponsoren en een hoop mensen uit de straat zijn hier", vertelt de winnares van het zilver op de 1000 meter. "Erg leuk, maar tijdens de race concentreer ik me op het schaatsen."

Als haar dochter moet rijden, hangt Petra Bats nerveus tegen de boarding aan. Ze heeft zelf vroeger ook in de gewestelijke selectie van Groningen gezeten en op topniveau geschaatst, maar naar haar dochter of haar zoon kijken is toch andere koek. "Voor de start van Leonie of Robert heb ik bijna altijd buikpijn", zegt ze. "Als dat maar goed gaat, hè. Dan hoop ik dat ze niet valt en niet gediskwalificeerd wordt. Dat vrees ik altijd."

"Leonie is voor de wedstrijd altijd best wel koel. Ze houdt haar koppie erbij en doet wat ze moet doen. Ik zeg altijd laat mij maar zenuwachtig zijn, dan heb jij daar geen last van. In haar prille carrière heeft ze nu al meer bereikt dan ik ooit bereikt heb. Daar zijn we als ouders erg trots op."

Als jong meisje moest Leonie niets van schaatsen hebben. Ze ging liever voetballen en daar speelde ze in de spits. "Op mijn zesde wilde ik liever voetballen", zegt ze. "Maar na een jaar vroeg ik toch aan mijn ouders of ik op schaatsen mocht. Toen heb ik me aangesloten bij de ijsvereniging Borgercompagnie en heb ik daar leren schaatsen. Mijn vader Marco was daar ook trainer en hij heeft me veel geleerd."

Marco, Leonie en Petra Bats

"Natuurlijk hebben we onze kinderen op zondagochtend wel eens meegenomen naar de ijsbaan, maar we hebben dat verder nooit gepusht", vertelt Petra. "Maar toen Leonie zei dat ze dat toch op schaatsen wilde, was ik dolblij. Ik sta liever hier op de baan te kijken dan dat ik langs de rand van het voetbalveld sta."

Ondertussen doet Leonie hard haar best op het ijs. Na drie afstanden staat ze in het allroundklassement bij de junioren B tweede achter Isabel Grevelt en doet ze haar uiterste best om haar op de drie kilometer te verslaan. "We zullen zien of het lukt. Ik ben wel meer een allrounder dan een sprinter. Ik ga mijn best doen om zo hard mogelijk te schaatsen."

Haar broertje Robert (13) reed vrijdag bij de C-junioren. Ook hij deed verdienstelijk mee. "Hij zit ook in de selectie van Groningen en hij gaat hartstikke goed", zegt Leonie. "Binnenkort schaatst hij me voorbij. Jongens gaat toch vaak harder dan meisjes, dus daar kan ik niet veel aan doen. Maar voorlopig wil ik hem nog verslaan, hoor."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan