Tickets
Shop
Nieuws 06 feb 2019

Leerdam: 'Het is beter gegaan dan ik van tevoren had gehoopt'

Voor Jutta Leerdam kan haar eerste seizoen bij de senioren eigenlijk al niet meer stuk. De twintigjarige Westlandse kwalificeerde zich voor alle World Cups, werd vierde op het EK Sprint en pakte als klap op de vuurpijl haar eerste Nederlandse sprinttitel bij de senioren. "Ik had nooit gedacht dat ik dit jaar al zó ver zou komen."

Foto : Soenar Chamid

Komend weekend komt Jutta bij de WK Afstanden drie keer in actie: op de 500 meter, de 1000 meter en op de teamsprint. De teamsprint is dit jaar nieuw in het WK-schema, tot blijdschap van Leerdam. "Ik vind het een leuk onderdeel en we hebben een goed team", stelt de jonge rijdster van Team IKO, die een drietal vormt met Janine Smit en Letitia de Jong. "Ik heb het idee dat dit onderdeel na de Olympische Spelen belangrijker is geworden. Ik weet niet hoe het de vorige jaren was, maar volgens mij wordt er meer energie in gestoken."

Ze heeft niet te veel verwachtingen van haar eerste WK. Ze wil vooral lekkere races rijden en welk resultaat er dan uitrolt, vindt ze van ondergeschikt belang. "Ik hou me niet met resultaat bezig, want dan gaat het niet goed. Ik doe wat ik moet doen en dan komt het vast goed", aldus Leerdam, die voorafgaand aan het seizoen überhaupt nooit gedacht had in Inzell aan de start te zullen staan. "Mijn doel was om de World Cups te halen en uiteindelijk kan je je doelen daar een beetje op aanpassen", vervolgt ze.

"Ik had geen idee wat ik kon verwachten van mijn eerste jaar bij de senioren, maar het is tot nu toe beter gegaan dan ik van tevoren had gehoopt. Als ik destijds had geweten dat ik hier zou staan, had ik dat niet geloofd." Toch wil ze nog niet te vroeg juichen, want er staan nog twee grote toernooien op het programma: na de WK Afstanden rijdt Leerdam namelijk nog het WK Sprint in Heerenveen. "Ik heb natuurlijk al een heel mooi seizoen gehad, maar ik wil mijn laatste twee toernooien niet verpesten, haha."

Foto : Soenar Chamid

Kritisch
Als verklaring voor de snelle aansluiting bij de (sub)top noemt ze haar verbeterde techniek. Dat zorgt ervoor dat ze naar eigen zeggen stabielere races rijdt. "Ik was voorheen niet per se heel slecht op technisch gebied, maar ik train nu elke dag in Thialf. Vroeger trainde ik altijd op de Uithof en daar waren de omstandigheden gewoon wat minder. Nu ik elke dag onder goede omstandigheden train, kan ik beter aan m'n techniek werken. Bij Team IKO heb ik bovendien nieuwe prikkels gekregen en verder ben ik weer een jaar sterker geworden dan vorig jaar."

Een andere factor van het succes is haar sterke karakter. Zo heeft haar perfectionisme haar tot nu toe al ver gebracht en brengt haar zelfkritiek haar naar een hoger niveau. Leerdam heeft het vermogen om direct na haar race de verbeterpunten aan te wijzen. "Ik zoek het niet, ik voel wat er niet goed ging", beweert ze. "Geen één race is perfect, van niemand. Mensen zullen misschien denken dat ik te kritisch ben, maar ik denk juist dat het alleen maar goed is. Het houdt me scherp en uiteindelijk wil je toch een beetje perfectioneren om beter te worden."

Dat ze veel zelfvertrouwen uitstraalt, komt volgens haar omdat het haar op het ijs momenteel goed af gaat. Het heeft niets met arrogantie te maken, wil ze ermee duidelijk maken. "Ik ben niet met het resultaat bezig, ik ben vooral perfectionistisch omdat ik het goed wil doen. Ik wil beter en beter en het is goed om te weten waar je aan moet werken om de komende jaren nog beter te worden. Als ik zulke stappen kan blijven maken zoals ik dit seizoen gedaan heb, zou dat heel mooi zijn!"


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan