Met een lichte angst voor de laatste bocht richting de finishlijn ging Gary Hekman donderdag de eindsprint van de vierde KPN Grand Prix in. Met gehavende ijzers door steentjes op het ijs was grip ver te zoeken. Toch kwam hij in Luleå als eerste over de streep, met een verbaasde kreet als gevolg.

In de koers over 100 kilometer bleef het peloton ondanks meerdere kleine ontsnappingen bij elkaar tot aan de finishlijn. Wel werden de ijzers met de ronde minder scherp, vertelt de winnaar na afloop. Op de brug die over het bevroren water loopt, wordt tegen de gladheid namelijk gestrooid met split (klein grind). Die steentjes komen door de voorbijrijdende auto's op het ijs terecht en zijn funest voor de scherp geslepen messen.

"Je probeert er op de buitenkanten van je ijzers doorheen te rijden. Die gaan dan kapot, maar zijn wel minder belangrijk voor de rechte stukken", legt Hekman uit. Met de finale in zicht probeerde hij in de laatste tien kilometer, net als Jorrit Bergsma en Frank Vreugdenhil, nog één keer te demarreren. "Ik was heel bang voor dat laatste stuk. Dat ik zou vallen, of dat iemand anders een beetje meer grip had en een gaatje zou pakken; dus als ik nou een klein gaatje heb, dacht ik. Gelukkig had de rest er net zoveel last van als ik, dat gaf dan weer een beetje vertrouwen." 

Een kleine voorsprong pakken lukte Hekman wel, maar hij kreeg daarbij ook veel andere snelle mannen mee. "Dat is dus ook niet ideaal voor een finale. Ik hoopte nog dat het een beetje stil zou vallen, maar dat gebeurde ook niet. Ik moest in de finale dus van heel ver komen." 

Steentjes
Waar Hekman zo bang voor was in de laatste bocht, maar hem bespaard bleef, overkwam Simon Schouten wel. Met de finish in zicht ging de kanshebber van Team Royal A-ware onderuit, terwijl Crispijn Ariëns en Hekman ternauwernood bleven staan. "Het leek net of we nog nooit geschaatst hadden", grapt Hekman, die vlak voor Bergsma en Ariëns met gebalde vuisten de finishlijn passeerde. "Ik had dit echt niet meer verwacht na zo'n koers. Heel mooi."

Bram Smallenbroek reageert namens de organisatie op de klachten over steentjes op het ijs: "We vinden het heel spijtig dat de schaatsers er vandaag zo'n last van hebben gehad. Vorig jaar hebben we precies dezelfde maatregelen genomen en waren er veel minder klachten", begint hij.

Onder die maatregelen valt onder meer een tent waar de schaatsers onder de brug onderdoor rijden. Het is waarschijnlijk de dooi die er voor zorgt dat er steentjes naar boven komen die al op het ijs lagen voor de organisatie opbouwde. "We gaan vannacht water opspuiten om er de komende dagen weer iets van te kunnen maken, maar we hebben helaas niet overal invloed op, dan hadden de steentjes er namelijk niet gelegen."

Wat gebeurde er verder in Luleå? Lees hier het liveblog terug. De volledige uitslag vind je hier.

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 21 feb 2019 om 22:23