Tickets
Shop
Voorbeschouwing 30 dec 2019

Wat moet je weten over het KPN NK Marathon?

Na de Junior World Cup en de openingswedstrijd om de Trachitol Trophy is de IJsbaan Twente opnieuw gastheer van een grote wedstrijd. Op 1 januari staat traditioneel het NK Marathonschaatsen op het programma. De organisatie in Enschede is er klaar voor en het peloton staat te trappelen. Schaatsen.nl blikt alvast vooruit.

Foto : Soenar Chamid

Historie
De oorsprong van het NK Marathonschaatsen ligt in de jaren '70, toen natuurijs een zeldzaamheid was. Marathonwedstrijden begonnen steeds meer hun weg te vinden naar het kunstijs en dus kon een nationaal kampioenschap niet uitblijven. Sinds 1973 staat de wedstrijd ieder jaar op de kalender en sinds 1974 is er ook een wedstrijd voor de vrouwen. Jeen van den Berg staat in de geschiedenisboeken als de eerste winnaar van het Nederlands kampioenschap, Sophie Westenbroek staat bovenaan de erelijst bij de vrouwen.

In de jaren die volgden waren er veel schaatsers die het rood-wit-blauw meerdere keren wisten te veroveren. Co Giling, Jan Kooiman, Lammert Huitema, Jan Maarten Heideman en Bert Jan van der Veen wisten de titel drie keer te pakken, maar ver daarboven staat sinds een aantal jaren Arjan Stroetinga. De 38-jarige schaatser was al zeven keer de beste. Bij de vrouwen staat Atje Keulen-Deelstra vooralsnog op eenzame hoogte met vijf titels, maar Irene Schouten zou daar dit jaar verandering in kunnen brengen door haar vijfde trui op rij te pakken. 

Stroetinga viert zijn tweede NK-titel in 2010 | Foto : Sander Chamid

Favorieten
Trainer Jillert Anema kan voor het tiende jaar op rij de marathontitel veroveren als een van zijn rijders in Enschede er met de winst vandoor gaat. Yoeri Lissenberg was in 2009 de laatste die de formatie van de succescoach op het NK wist te verslaan. Het duo Arjan Stroetinga en Jorrit Bergsma kan bij Royal A-ware rekenen op de steun van de sterke Jordy Harink en Bob de Vries. De formatie moet het bij het NK uiteraard zonder de Belg Bart Swings stellen. 

De concurrentie komt dit jaar van alle kanten. AB Vakwerk domineert al het hele jaar in de eindsprint, met Gary Hekman als eindwinnaar in de Trachitol Trophy en Bart Hoolwerf die aan de leiding gaat in de strijd om de KPN Marathon Cup. Bij Okay Fashion & Jeans zijn Crispijn Ariëns en Erik Jan Kooiman goed op dreef dit seizoen. De twee schuwen de aanval niet en kunnen vertrouwen op de snelle Sjoerd den Hertog als de aanvalspogingen stranden. Outsiders voor de titel vinden we bij OR Quest Bouw & Techniek en Bouwselect. Mats Stoltenborg, Bart de Vries, Kevin Hoekstra en Ronald Kruijer maakten al indruk met korte klasseringen. 

Bart Hoolwerf won al twee keer dit seizoen | Foto : Hidde Muije

Bij de dames is Irene Schouten torenhoog favoriet. De Andijkse kan haar vijfde nationale titel op rij veroveren. Schouten kan het zowel in de massasprint als vanuit een kleine groep afmaken en dus zullen haar tegenstanders haar ergens in de koers kwijt moeten zien te raken. De kans dat een van haar trainingsmaatjes dan wel meezit, is groot. Marijke Groenewoud en Kelly Schouten blijken elkaar dit seizoen uitstekend aan te vullen. De twee jonge vrouwen kunnen zich soms lang schuilhouden, maar zitten in de finale vrijwel altijd voorin om te strijden voor de winst.

Andere sterke vrouwen die de koers mede kunnen bepalen zijn Manon Kamminga en Imke Vormeer. Vormeer behaalt met enige regelmaat podiumplaatsen, maar stond nog nooit op de hoogste trede. Komt daar op het NK verandering in? Bij Team Turner zijn Lisa van der Geest en Merel Bosma altijd gevaarlijk, terwijl ook zeker rekening gehouden moet worden met Jade van der Molen van Palet Vastgoedonderhoud. 

Bij de marathon in Alkmaar stond er geen maat op Irene Schouten | Foto : Hidde Muije

De volledige deelnemerslijsten zijn te vinden op de speciale toernooipagina.

Programma
13.00 uur: Masters 100 rondes
14.15 uur: Neo-senioren 100 rondes
16.00 uur: Dames 100 rondes
17.30 uur: Heren 150 rondes

Hoe kan ik het volgen?
De toegangsprijs tot het KPN NK Marathon is €8,00, kinderen t/m 15 jaar mogen gratis naar binnen. Kaarten zijn te koop aan de kassa van de IJsbaan Twente in Enschede. Parkeren kan voor de deur en is gratis. Voor wie het NK liever thuis op de bank volgt zijn de wedstrijden van de Topdivisie mannen en vrouwen te volgen op televisie of via de livestream op schaatsen.nl/marathon. Het laatste nieuws, uitslagen en nog veel meer informatie is te vinden op de speciale toernooipagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan