Suzanne Schulting heeft op de ISU World Cup in het Japanse Nagoya de overwinning gepakt op de tweede 1500 meter. Na het zilver op de 1000 meter van zaterdag neemt de Europees kampioene een dag later het goud mee naar huis. Ze versloeg de Canadese Courtney Lee Sarault en Yutong Han uit China.

In de finale begon Schulting op plek twee achter Sarault. Terwijl Hanne Desmet uit België en Yutong Han de leiding overnamen, hield de Europees en wereldkampioene zich rustig. Vier ronden voor het einde zette Schulting de versnelling in en kwam buitenom naar voren. Vervolgens stak ze fraai binnendoor bij Han en op de finish wist ze Sarault net achter zich te houden. 

"Ik weet dat ik sterk ben aan het einde en dat ik uiteindelijk die snelle rondetijden kan rijden. Dat was mijn plan: ontspannen in het begin van de race en uiteindelijk met goud naar huis gaan", liet Schulting na afloop weten. "Het betekent veel. Gisteren werd ik tweede op de 1000 meter en dat was mijn eerste verlies op de 1000 meter in de finale. Natuurlijk was ik een beetje teleurgesteld, dus ik wilde het vandaag goed doen en goud was het enige dat telde. Ik heb hem binnen en ben heel erg blij."

Eerder op de dag had Schulting zich met een tactisch sterke race geplaatst voor die eindstrijd. Daarin nam ze met zes ronden te gaan de leiding over en voerde het tempo langzaam op. Marijn Wiersma, die zich via de herkansing alsnog had geplaatst voor de halve finale, reed in diezelfde rit een paar keer van achter naar de vierde plek, maar zakte uiteindelijk weg naar de zesde en laatste plek.

Knokken
Bij de mannen hield Friso Emons de eer hoog op de 1500 meter. In de halve finale pakte hij twee keer de kop, maar moest deze toch weer afstaan. In de slotfase maakte hij in leidende positie een misslag, verloor daardoor snelheid en werd in de laatste twee ronden op achterstand gereden door de rest van het veld. De afstand werd na een spannende strijd gewonnen door Ji-won Park uit Zuid-Korea, voor landgenoot June-seo Lee en Ibuki Hayashi uit Japan. In de laatste bocht gingen er achter Park nog drie rijders onderuit.

Itzhak de Laat behaalde voor het eerst in drie jaar een A-finale in de wereldbeker. Op de 500 meter brachten sterke kwart- en halve finales hem tot de eindstrijd. De Hongaar Shaoang Liu leidde die race van start tot finish. Daarachter knokte De Laat voor het podium en kwam daarbij in de knoei met In-wook Park. In de laatste bocht wist hij de Zuid-Koreaan te passeren om als derde te eindigen, achter een oppermachtige Liu en Pavel Sitnikov uit Rusland. De Laat was er echter niet gerust op en na het bekijken van de videobeelden kreeg hij een penalty voor een armblok.  

Bij de vrouwen schopte Xandra Velzeboer het tot de halve finales op de 500 meter. In de kwartfinales wist ze zich zonder problemen te plaatsen met een tweede plaats achter de Italiaanse Arianna Fontana. In een sterk bezette halve eindstrijd kwam ze vervolgens ongelukkigerwijs ten val bij het uitkomen van de tweede bocht en waren haar kansen verkeken. De overwinning ging naar de Canadese Kim Boutin, zij hield Fontana en Ji-yoo Kim uit Zuid-Korea achter zich. 

Wereldkampioene Lara van Ruijven strandde in de kwartfinales. Ze werd in de laatste ronde voorbij gereden door Kim en op de finish nipt geklopt door diens landgenoot Ah-rum Noh. Het verschil: zesduizendste van een seconde. Voor Yara van Kerkhof waren de kwartfinales eveneens het eindstation. Zij startte vanaf een lastige vierde positie en moest gelijk in de achtervolging. Halverwege de race lag ze op de derde positie, maar in de laatste ronde kwam de Hongaarse Petra Jaszapati langszij. 

Lang juryberaad
De laatste dag werd afgesloten met de finales van de aflossingen. Bij de vrouwen ging de overwinning na lang juryberaad naar Italië, voor Canada en Rusland. Na een fel gevecht tussen Zuid-Korea, Italië en Canada kwam Zuid-Korea als eerste over de meet. Maar het winnende team kreeg na afloop een straf voor het afwijken van de lijn bij een passeerbeweging. Ook de Amerikaanse ploeg ontving een penalty voor het blokkeren van een andere rijdster op het middenterrein. 

De Oranjeploeg met Van Ruijven, Schulting, Velzeboer en Van Kerkhof moest de strijd aangaan in de B-finale, na een derde plek in de halve finales op zaterdag. Het viertal wachtte eerst af vanaf de derde plaats, maar voor de helft van de koers pakte Schulting met een mooie manoeuvre de leiding. In de slotfase kwam Japan nog dichtbij en er zelfs langs, maar het was wederom Schulting die de orde herstelde. In de laatste ronde reed ze binnendoor naar de kop en gaf deze niet meer uit handen. 

De relay bij de mannen werd gewonnen door China, voor Zuid-Korea en klassementsleider Rusland. Zuid-Korea ging lang aan de leiding, terwijl ook Kazachstan zich liet zien in de strijd om het eremetaal. In de laatste ronden nam China echter afstand van zijn concurrenten en ging onbedreigd naar de overwinning. De derde plek werd na een fotofinish beslist in het voordeel van Rusland waardoor Kazachstan net buiten het podium viel. 

Voor de Nederlandse mannen restten eveneens de B-finale. Daan Breeuwsma, Dylan Hoogerwerf, Melle van 't Wout en De Laat hielden zich koest op de derde stek achter Japan en Hongarije. Met twee goede wissels van Breeuwsma op De Laat schoof Oranje gaandeweg naar de koppositie. In de laatste bocht moest De Laat het niettemin afleggen tegen Japan en ondanks een uiterste inspanning richting de streep werd Nederland tweede. 

Klik hier voor de volledige uitslagen.