Tickets
Shop
Nieuws 27 dec 2019

Razendsnelle N'tab pakt derde titel: 'Balls out en zien waar het schip strandt'

Dai Dai N'tab heeft vrijdagavond in Thialf de nationale titel op de 500 meter gewonnen. N'tab bleef in een rechtstreeks duel de titelverdediger Ronald Mulder voor. N'tab zette een razendsnelle 34,37 op de klok, de derde tijd ooit gereden in Thialf. Zesvoudig kampioen Jan Smeekens pakte zilver met 34,81. Het brons ging naar Kai Verbij (34,87).

Foto : Margarita Bouma

Zowel de opening als het rondje verliepen ideaal voor de schaatser van Team Reggeborgh. Op de kruising kon hij achter zijn ploeggenoot Mulder aan en daardoor kwam hij met zeer hoge snelheid op de laatste binnenbocht af. "Ik wist dat ik een nette bocht moest rijden en dat het dan goed zou komen. Ik probeer altijd mijn eigen lijn te rijden en alles wat de wind breekt is gewoon mooi meegenomen. Het is altijd lastig om met zestig per uur door de laatste binnenbocht te vliegen, maar ik ging balls out en dacht we zien wel waar het schip strandt." 

N'tab had maandag nog nieuwe messen onder zijn schaatsen gezet, wat volgens de sprinter altijd wel een 'tricky' puntje is. "Maar het is verder wel hetzelfde als ik gewend ben. Ik kon er heel vrij op bewegen en nu ben ik ook uitgerust", doelt N'tab op de lange reizen van de afgelopen weken. Het team van Gerard van Velde ging namelijk in tegenstelling tot vrijwel alle andere topteams wel alle World Cups af. "In Japan zag ik de vorm wel terugkomen. Ik kon daar de eerste 300 meter weer goed op gang komen en dan weet ik dat het goedkomt als ik uitgerust ben."

Voor N'tab was het zijn derde Nederlandse titel op deze afstand. De eerste drie van het klassement zijn zeker van een ticket voor de WK afstanden half februari in Salt Lake City. N'tab plaatste zich eveneens voor de EK afstanden komende maand in Heerenveen. De nummers twee en drie zijn afhankelijk van de uitkomst van een procedure, de zogenoemde selectievolgorde, die na de NK definitief wordt vastgesteld.

Materiaalpech Mulder
Uittredend kampioen Ronald Mulder kreeg in zijn rit tegen N'tab al na zeventig meter met materiaalpech te kampen. Waar normaal gesproken de klapschaats na de afzet terugschiet in de dop, liet de Zwollenaar in de catacomben van Thialf zien dat dat nu niet het geval was. "Je komt er geen bocht meer mee door", vertelt hij teleurgesteld. "Je koopt er niks voor, want je hebt maar één kans. Nu is het gewoon klaar."

Met zijn elfde plaats mist Mulder nu niet alleen de WK en EK Afstanden, ook de wereldbekerwedstrijden van de komende maanden kan hij op zijn buik schrijven. Enkel op het KPN NK Sprint eind januari kan hij zich met een goed klassement nog zien te plaatsen voor het WK in Hamar. "Dat kan, maar waarom? Om te laten zien dat ik het kan? Misschien voor een WK-ticket, maar ik weet ook helemaal niet hoe die verdeeld worden. Ik ben er behoorlijk kapot van."

Klik hier voor de volledige uitslagen


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan