Pien Smit rijdt bij het NK Sprint voor junioren op haar thuisbaan in Alkmaar. Haar ouders, tante en oom, broers en zelfs haar oma's staan tegen de boarding aan geleund om 'hun' Pien aan te moedigen. Van al die support kreeg de Waarlandse schaatsster vleugels. Op de 1000 meter steeg de B-juniore boven zichzelf uit en won tot haar eigen verbazing de afstand.

Voor haar gevoel schaatste de 15-jarige Smit de laatste tijd eigenlijk niet zo lekker. In de zomer skeelert ze ook en de Waarlandse had moeite om weer over te stappen op het schaatsen. "Mijn timing was nog niet top en mijn vertrouwen zakte weg. Vorig jaar had ik heel lekker geschaatst en won ik bij de junioren C ook het NK Allround. Maar de laatste weken liep het niet. Fysiek was ik wel goed, maar in de wedstrijden kwam dat er niet uit. Mijn tijden vielen tegen."

Op het NK in Alkmaar wordt de jonge schaatsster bijgestaan door haar trainer Arie-Jan Brommer van Noordkop Skating en hij heeft wel een verklaring voor de tegenvallende prestaties van zijn pupil. "Pien heeft vorig jaar een hele grote stap gemaakt", zegt hij. "Het NK is nu echter al best vroeg en dat betekent dat de schaatsers al vroeg hard moeten rijden. Na de zomer had ze die finesse van het schaatsgevoel nog niet te pakken. Ze maakte haar slagen niet af en reed te kort. De afgelopen weken hebben we er hard aan gewerkt om haar techniek weer op orde te krijgen."

En met succes. Op de 1000 meter vloog Smit over het ijs en zette de klok stil op 1.24,01. Tot haar verbazing bleek dat de uiteindelijk winnende tijd te zijn. Ze hield Chloé Hoogendoorn (1.24,41) en Sanne Westra (1.25,39) achter zich. "Ik schaatste zo goed", glundert Smit. "Het kon gewoon niet beter. Mijn opening, mijn start en de rondjes waren goed. Mijn benen liepen wel vol, maar ik kon hem nog goed doortrekken. Ik ben zo blij met de manier waarop ik nu geschaatst heb. Ik had dit echt niet verwacht. Mijn techniek was ook een stuk beter dan voorheen."

Plannetje
"Met die harde wind ben ik verder niet zo bezig. Ik train vaker in Alkmaar en ben gewend om met het weer om te gaan." Toch voelde Smit ook zenuwen. "Ik ben altijd nerveus voordat ik moet schaatsen. Dan maakt mijn trainer grapjes en zeg ik: 'Hou nou eens op, ik heb zo een wedstrijd'. Voor de race praat ik vaak met mijn trainer of mijn vader en dan maken we een plannetje."

"Bij het inrijden ben ik nog wel zenuwachtig, maar daarna laat ik alles los. Het is alles of niets, dacht ik bij de start. Vandaag pakte dat gelukkig goed en reed ik een strakke 1000 meter. Op de 500 meter was ik ook al tweede geworden achter Chloé, dus daar was ik erg blij mee." Dankzij die zege van Hoogendoorn op de 500 meter in 41,37 voert zij het tussenklassement aan. Jildou Hoekstra werd derde (42,36) achter Smit (41,85).

Bij de mannen schreef Mats Siemons beide afstanden op zijn naam. De 500 meter won hij in 37,69 en werd Chris Frederiks tweede met 37,89. Joep Wennemars eindigde op plek drie (38,17). Op de 1000 meter noteerde Siemons een tijd van 1.15,28 en bleef daarmee nipt voor Fredriks (1.15,31) en Tim Prins (1.15,81). 

Klik hier voor de volledige uitslagen.

Door Natasha Smit - Laatste update op 15 dec 2019 om 17:01