Olympisch kampioene Alina Zagitova heeft vrijdag aangekondigd dat ze haar topsportcarrière voor onbepaalde tijd stopzet. Dat meldt het Russische persbureau TASS. De regerend wereldkampioene zal zich richten op zogeheten niet-competitieve shows in een poging haar motivatie voor de sport terug te vinden. 

De 17-jarige kunstschaatsster laat weten niet mee te zullen doen aan de komende Russische kampioenschappen en zodoende ook geen plaats in de EK- of WK-selectie af te gaan dwingen. De EK worden eind januari gehouden in Graz en de WK vinden in maart plaats in Montréal. "Ik zal echter op het ijs blijven en mijn training voortzetten. Ik denk dat het goed is om te doen, want ik ga wat nieuwe elementen leren", licht Zagitova toe.

De Russin benadrukt dat ze blijft werken met haar coach Eteri Tutberidze. Zij vertelde op haar beurt dat Zagitova doorgaat met trainen zodat ze op elk moment kan terugkeren, als ze het rijden van wedstrijden gaat missen. "Dit is haar beslissing en het is helaas niet uit de lucht komen vallen. Alina praat hier al ongeveer achttien maanden over", aldus coach Tutberidze. "Het was dus geen verrassing. De afgelopen maanden, waarin ze bleef strijden en vechten, waren moeilijk."

 

Zagitova is de eerste Russische vrouwelijke kunstschaatser die alle grote prijzen in haar kast heeft staan. Naast de olympische en wereldtitel heeft ze ook goud gewonnen op de EK van 2018 in Moskou en schreef ze de ISU Grand Prix-finale op haar naam in het seizoen 2017/2018. Dit jaar werd de Russin tweede op het Grand Prix-evenement in Frankrijk en derde in Japan, maar eindigde als zesde in de finale in Turijn. Op de korte kür werd ze nog tweede achter landgenote (en uiteindelijke winnares) Alena Kostornaia, maar na een gebrekkige vrije kür zakte ze in het klassement.