Zhongyan Ning heeft op de 1500 meter voor een daverende verrassing gezorgd. De 20-jarige Chinees troefde bij de derde World Cup in Nur-Sultan de Nederlanders Patrick Roest, Kjeld Nuis en Thomas Krol af. Ning reed tevens een baanrecord.

Ning, die bij de eerste World Cup in Minsk al verraste met een tweede plek op de 1000 meter, versloeg Kjeld Nuis in een rechtstreeks gevecht en ging als eerste persoon ooit onder de 1.45 in de Alau Ice Palace. Nuis reed 1.45,21 en moest zijn meerdere erkennen in de jonge Chinees én in Roest, die dankzij een sterke slotronde 1.45,08 reed. Thomas Krol, zaterdag nog winnaar van de 1000 meter, kwam niet verder dan de vierde plek.

"Een verrassende uitslag, met Ning als winnaar en ik als tweede", gaf Roest bij de NOS met een glimlach toe. "Ik heb mezelf ook verrast. Het liep dit seizoen nog niet zo lekker op de 1500 meter. Ik zat steeds op flinke afstand van Nuis en Krol. Nu zit ik er weer goed bij. Ik heb er alles aan gedaan om van die 10.000 meter te herstellen. Ik heb lang uitgefietst en lang op bed gelegen. Dat heeft goed gewerkt. Nu alleen die Chinees nog verslaan."

Blondin verrast Wüst
Bij de vrouwen ging de overwinning verrassend naar Ivanie Blondin. De Canadese, die vrijdag ook al de 5000 meter verrassend won, snelde in Nur-Sultan naar 1.55,59. Daarmee snoepte ze het oude baanrecord van haar landgenote Christine Nesbitt af. Blondin, die in de A-groep mocht starten door de late afmelding van Jorien ter Mors, kwam in de eerste rit in actie en zag vervolgens dat alle rijdsters zich stukbeten op haar tijd.

Blondin bezorgde Canada voor het eerst sinds acht jaar een overwinning op de 1500 meter. Ireen Wüst kwam in de Alau Ice Palace 0,29 seconden tekort voor haar derde wereldbekeroverwinning op rij op de 1500 meter. Met 1.55,88 moest ze genoegen nemen met het zilver. "Mijn rit was oké, maar niet meer dan dat", reageerde Wüst bij de NOS. "Ik opende goed, maar reed daarna iets te 'chill'. Maar met zilver mag ik niet klagen. Dat zou ik wel doen als het een WK was geweest. Ik ben niet verbaasd over Blondin. Ze rijdt dit seizoen gewoon heel sterk."

Brittany Bowe eindigde met 1.55,96 als derde en hield Antoinette de Jong van het podium af. De rijdster van Team Jumbo-Visma werd met 1.56,23 vierde, Melissa Wijfje werd zevende. Reina Anema kwam uit op de dertiende plaats (1.58,94).