Tickets
Shop
Nieuws 14 dec 2019

Jarle Gerrits is net zo'n wildebras als Kjeld Nuis

Hij surft, doet aan mountainbiken en hij kan vooral heel hard schaatsen. Jarle Gerrits is net zo’n wildebras als zijn grote voorbeeld Kjeld Nuis. Hij vindt het mooi om risico’s op te zoeken en houdt van een lolletje op het ijs. Op het NK Sprint in Alkmaar laat hij zijn klasse zien. Op de 1000 meter werd hij bij de junioren A tweede achter Kai in 't Veld.

Foto : Hidde Muije

De 18-jarige Gerrits heeft veel plezier in zijn leven. "Het schaatsen moet leuk zijn", vertelt hij tijdens het uitfietsen. "Het plezier is het allerbelangrijkste, want anders houd je het niet vol. Ik maak tijdens de training vaak grapjes en houdt wel van een lolletje. Maar bij de wedstrijden ben ik serieuzer hoor. Dan kan ik ook goed focussen."

Kjeld Nuis is zijn grote voorbeeld. "De techniek van die gast is niet normaal. Dat vind ik echt mooi om naar te kijken. Maar ook al die actiesporten die hij doet vind ik gaaf. Zelf ga ik in de zomer graag golfsurfen. In je zwembroek in de golven liggen is weer wat anders dan zo ingepakt op het ijs. Maar ook mountainbiken en snowboarden vind ik mooi. Het is gaaf om daarmee de randjes op te zoeken en te kijken wat ik kan. Angst om te vallen heb ik niet. Als je genoeg zelfvertrouwen hebt, dan komt het meestal wel goed.’’

Balans
Hij oogt los, maar Gerrits is wel degelijk serieus met schaatsen bezig. Op de 500 meter reed hij dezelfde winnende tijd als Sebas Diniz (36,81) en op de 1000 meter pakte hij de tweede plek achter Kai in 't Veld (1.15,66 om 1.15,99). "Als klein jochie kreeg ik training van Annemarie Thomas, die vroeger zelf een topschaatsster is geweest. Ik wist dat eerst niet eens, totdat mijn ouders mij vertelde dat ze ook aan de Olympische Spelen heeft mee gedaan. Erg gaaf. Ze heeft natuurlijk veel ervaring en ze heeft me veel bijgebracht. Nu krijg ik bij het RTC Zuid training ik van Milan Kocken en ook dat heeft me veel gebracht."

"Vroeger was ik technisch nooit zo goed. Door al die trainingen bij het RTC ben ik beter gaan schaatsen. Mijn bochten lopen beter en ik gooi mijn heup er meer in. Dat zie je nu terug op het ijs. Ik heb nu een mooie balans van techniek en kracht. Ik weet dat ik op het NK Sprint ver kan komen en dat er misschien wel een podiumplek in zit. Maar de concurrentie bij de junioren A is groot. Sebas Deniz, Kai in 't Veld en Jur Veenje maken allemaal kans op die titel. Ik zal hard moeten schaatsen om die titel binnen te slepen."

Klik hier voor de uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan