Na afloop van de Rabo Holland Cup in Hoorn werd de vijfde wedstrijd in de mass start competitie verreden. Met een bescheiden groep vrouwen en een volwaardig mannenpeloton aan de start was er een sprake van prima bezetting. Marijke Groenewoud en Gary Hekman gingen er met de winst vandoor.

Beide marathonschaatsers wonnen de wedstrijd in de sprint van het peloton. Groenewoud had daar wel nog een flinke versnelling voor nodig, aangezien ze de ontsnapte Bente Kerkhoff moest terughalen. Met het luiden van de bel zat Groenewoud nog ver van de kop van de wedstrijd, maar als een duveltje uit een doosje kwam ze op de laatste twintig meter alsnog bij Kerkhoff onderdoor. De thuisrijdster moest genoegen nemen met de tweede plaats. Manon Kamminga sprintte naar de derde stek.

Bij de mannen bestond een kwart van het deelnemersveld uit rijders van AB Vakwerk. Met Bart en Evert Hoolwerf en Gary Hekman in de gelederen was het niet heel verrassend dat de wedstrijd eindigde in een sprint. Daarin was het Hekman die als eerste over de meet kwam, voor Evert Hoolwerf. Victor Ramler sprintte naar de derde plaats.

Met vijf wedstrijden van de nieuwe competitie achter de rug leidt Groenewoud nog altijd het klassement bij de vrouwen. Zij heeft inmiddels een aardige voorsprong opgebouwd op Kerkhoff en Kamminga. Bij de mannen blijft Mats Stoltenborg aan de leiding. De schaatser van OR Quest Bouw & Techniek reed als een van de weinige rijders alle wedstrijden. Ook Ramler, Daan Besteman en Harm Visser staan er goed voor. 

Bekijk hier de uitslagen.