Suzanne Schulting heeft in Shanghai haar vijfde wereldbekermedaille van dit seizoen veroverd. Op de 500 meter pakte ze zilver achter de Canadese Kim Boutin. Het brons ging naar Martina Valcepina uit Italië. Op de mixed relay won de Oranjeploeg de gouden plak na een spannende strijd.

In de finalerace van de 500 meter greep klassementsleider Boutin direct de koppositie en gaf deze niet meer uit handen. Schulting wist in de eerste bocht de tweede stek te pakken en probeerde in de slotronde nog voorbij Boutin te geraken. De 24-jarige Canadese boekte haar vierde wereldbekeroverwinning op rij op de kortste individuele afstand.

Yara van Kerkhof stond eveneens in de finale, maar kende een mindere start en moest knokken om de aansluiting te houden. Ze eindigde op plaats vijf. In de B-finale kwam Lara van Ruijven als derde over de streep en werd daarmee uiteindelijk achtste. Zondag staat de tweede omloop van de 500 meter op het programma.

Bij de mannen had Melle van 't Wout zich via de herkansing alsnog geplaatst voor de kwartfinales op de 500 meter. Daarin moest hij het opnemen tegen onder meer Dylan Hoogerwerf en regerend olympisch kampioen Dajing Wu. De Chinees ging er pijlsnel vandoor en was niet meer te kloppen. Achter hem ontvouwde zich een hectische race waarin Hoogerwerf in de laatste meters ten val kwam en Van 't Wout nog derde werd. Zijn tijd was echter niet snel genoeg voor de halve finales. 

Versnelling
De afstand werd gewonnen door de Hongaar Shaolin Sandor Liu. Zijn broer Shaoang duikelde vroeg in de wedstrijd voorover in leidende positie en nam Abzal Azhgaliyev uit Kazachstan mee in zijn val. De strijd ging vervolgens tussen Wu en Liu. In de laatste bocht probeerde de Chinees uit alle macht langs Liu te komen, maar belandde tegen de kussens. Wu pakte nog wel het zilver, en Shaoang Liu werd derde, maar lijkt een serieuze blessure over te hebben gehouden. Hij werd later naar het ziekenhuis gebracht voor controle.  

Rianne de Vries en Itzhak de Laat waren op de 1500 meter de enige Nederlandse troeven. Bij de vrouwen werd De Vries toegevoegd aan de A-finale nadat ze in de halve finales was meegenomen in een val. In de finale reed ze halverwege de race op de tweede positie achter de Canadese Courtney Lee Sarault, die het tempo opvoerde. In de slotfase kwam Alang Kim buitenom langszij en zakte De Vries verder naar achter. De Zuid-Koreaanse ging er met de winst vandoor, voor landgenote Min-jeong Choi en Sarault. 

De Laat moest op de 1500 meter genoegen nemen met de B-finale, na een vierde plaats in de halve finales. Met negen ronden te gaan reed De Laat naar de koppositie en leek deze vast te houden. In de laatste ronde werd hij echter nog ingehaald door de Rus Semen Elistratov en Shogo Miyata uit Japan. De Laat eindigde als tiende. De afstand werd gewonnen door de Zuid-Koreaan June-seo Lee, ruim voor Tianyu Han en Kai An uit China. 

Dubbele penalty
De finale van de mixed relay werd gekenmerkt door twee valpartijen én penalty's. Aan het einde van de race kon de oranje equipe (Van Ruijven, Schulting, Daan Breeuwsma en De Laat) het goud ophalen samen met Hoogerwerf, die vrijdag in de halve finales in actie was gekomen. Het zilver ging naar Rusland. Al vroeg in de wedstrijd ging het Amerikaanse team onderuit en leken de andere ploegen uit te gaan vechten welke kleur de medaille zou worden. Schulting probeerde van de derde plek naar voren te komen, maar slaagde daar niet in.

Fotofinish De Laat en An

Toen ook de Canadese Alyson Charles aan kop weggleed, werd het een tweestrijd met Rusland. Met een fraaie actie slaagde Schulting er in de slotfase wel in om langszij te komen. In de laatste ronde herstelde De Laat op geweldige wijze zijn verloren koppositie en wist op de streep nipt de Rus Viktor An van zich af te houden. Na het bekijken van de videobeelden werden zowel Canada als de Verenigde Staten gediskwalificeerd voor een verkeerde aflossing. 

Op de aflossing wisten zowel de vrouwen als de mannen zich te plaatsen voor de A-finale. Waar bij de vrouwen Schulting in de laatste ronden met een paar rake klappen de tweede plek veiligstelde, was het De Laat die redding bracht bij de mannen. Met acht ronden te gaan zakte Nederland terug naar de derde positie ten faveure van Frankrijk, maar dankzij mooie acties van De Laat, en Breeuwsma die het gat dichtreed, eindigde de ploeg alsnog als tweede. 

Klik hier voor de volledige uitslagen.