Op de eerste dag van de World Cup in Nagano is het meteen de beurt aan de sprinters op de 500 meter. Het is de enige World Cup waar twee 500 meters in een weekend worden verreden. Bij de mannen zien we de naam van Pavel Kulizhinkov voor het eerst op papier.

Kulizhnikov, die de eerste drie World Cups wegens een blessure aan zich voorbij liet gaan, mag in de eerste rit meteen een goede tijd neerzetten. De eerste Nederlander zien we in rit drie: Lennart Velema treft Gilmore Junio. Kai Verbij neemt het in de zevende rit op tegen de winnaar van de World Cup in Tomaszów Mazowiecki: Tatsuya Shinhama. Dai Dai N'tab treft twee ritten later Ruslan Murashov; in de laatste rit strijden Laurent Dubreuil en Viktor Mushtakov tegen elkaar.

Ronald Mulder en Hein Otterspeer komen eerder op de dag in actie in de B-groep. Mulder eindigde vorige week als achttiende in Nur-Sultan en degradeerde daardoor naar de B-divisie. Hij treft in de laatste rit olympisch kampioen Håvard Holmefjord Lorentzen. Otterspeer, die de World Cup in Nur-Sultan oversloeg, neemt het in rit elf op tegen de Pool Artur Was.

Dione Voskamp maakt vrijdag haar debuut in de A-groep van de 500 meter. Zij start in rit twee tegen de Japanse Arisa Go. Sanneke de Neeling treft, net als in Tomaszów Mazowiecki, Michelle de Jong. Zij komen halverwege in actie. De laatste twee ritten zullen hoogstwaarschijnlijk bepalen wie er met de winst vandoor gaat. In de voorlaatste rit treffen Daria Kachanova en Olga Fatkulina elkaar. In de laatste rit neemt Nao Kodaira het op tegen Angelina Golikova, de winnares van vorige week.

Na de 500 meter vinden de finales van de massastart plaats met namens Nederland bij de vrouwen Marijke Groenewoud en Elisa Dul. Bij de mannen moeten junioren Harm Visser en Jordy van Workum zich eerder op de dag via de halve finales zien te plaatsen voor de finale. Op de teamsprint komen de Nederlandse teams in de laatste rit in actie. De vrouwen treffen Rusland, de mannen Zuid-Korea.

Bekijk hier de volledige loting.