Tickets
Shop
Nieuws 19 dec 2019

Dilemma's met Dylan Hoogerwerf: 'Zelfs met autotune komt er bij mij niets moois uit'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers en inlineskaters met grote en kleine dilemma's. Zo leren we ze pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan Dylan Hoogerwerf.

Foto : Soenar Chamid

Bio
Naam: Dylan Hoogerwerf
Geboorteplaats: 09-08-1995
Geboortedatum: Wateringen
Team: Nationale Trainingsselectie Shorttrack (NTS)
Opmerkelijk: Onder zijn artiestennaam Diage heeft Hoogerwerf dit jaar een EP uitgebracht. 
Instagram: @dylanhoogerwerf

Dilemma's
500 meter of 1000 meter

"Sowieso de 500 meter. Hoe korter, hoe beter. Als één ronde een afstand was, had ik die gekozen. De 1000 meter kan ook goed gaan, zoals laatst op de wereldbekerwedstrijd in Montréal (Hoogerwerf reed de B-finale, red.), maar ik vind de 500 meter mooier om te rijden. Gewoon volle bak gaan en iets minder nadenken, dat ligt mij wat beter."

Bocht of rechte stuk
"We doen ook weleens langebaantrainingen en op dat rechte stuk kan ik helemaal niks, haha. Met shorttrack maak ik ook bijna geen snelheid op het rechte stuk, dat doe ik vooral in de bochten. Tijdens een race is het rechte stuk de plek waar je je lijn aanpast om jezelf beter te positioneren."

Muziek maken of muziek luisteren
"Muziek luisteren vind ik ook leuk, maar muziek maken vind ik leuker. Als je mij bijvoorbeeld klassiek laat horen, luister ik hoe het gemaakt is, welke instrumenten gebruikt zijn of wat voor akkoorden. Er staan inmiddels wat nummers van mij op Spotify. Het is niet dat ik nu meer muziek maak, ik probeer elke keer iets beters te maken of een samenwerking aan te gaan met andere artiesten.

Ik maak nooit muziek als we op wedstrijden zijn, maar bij thuiskomst heb ik vaak wel inspiratie omdat ik veel muziek heb geluisterd. Dan ben ik in een creatieve bui en kan ik er weer wat uurtjes in stoppen. De projecten lopen vaak lekker als ik een tijdje niks heb gedaan. Nu ben ik nog lekker met schaatsen bezig en is muziek maken een stukje ontspanning ernaast. Later zou ik zeker door willen gaan met muziek."

Dit bericht bekijken op Instagram

Best mooi weer buiten. ☀️

Een bericht gedeeld door D I A G E (@dylanhoogerwerf) op

Zomer of winter
"Dat is lastig. Ik lig liever in de zon en hou niet zo van kou, maar schaatsen is in de winter… Voor nu ga ik voor de winter. Maar als ik klaar ben met schaatsen denk ik dat ik veel meer van de zomer ga genieten."

Relay of individueel
"Op dit moment kies ik voor individueel. Mijn plek in de relay is nummer drie of soms nummer een, en natuurlijk doe je het met het hele team maar als afmaker geeft een medaille denk ik toch iets meer voldoening. Ik kan op de relay ook weleens inhalen of mooie dingen laten zien, maar het is vaak toch de laatste rijder die het moet doen. Het is supervet om met het team een medaille te halen, maar toch heb ik dan niet dezelfde voldoening als wanneer ik individueel een mooi resultaat neerzet."

Surfen of skiën
"Surfen. Vroeger gingen we vaak op wintersport, maar dan ging ik altijd snowboarden. Ik vind skiën lastig: twee van die lange dingen onder je voeten die altijd over elkaar heen gingen. Zo'n snowboard zit gewoon vast dus dat vond ik fijner. Afgelopen zomer heb ik samen met Jasper (Brunsmann) gesurft op Bali en dat vond ik erg leuk. Ik heb nu dreadlocks dus dan ben je echt zo'n surfdude, haha."

Dit bericht bekijken op Instagram

58739 uur gesurft 2 keer blijven staan

Een bericht gedeeld door D I A G E (@dylanhoogerwerf) op

Online shoppen of in de winkel
"Lastig… Broeken koop ik altijd in de winkel zodat ik ze kan passen, maar T-shirts, sweaters en dat soort dingen koop ik wel online. Ik kies toch voor online shoppen, want daar heb je meer aanbod bij elkaar en hoef je niet van winkel naar winkel. Online is ook wat uniekere kleding te vinden."

Op een honderdste goud missen of een bronzen medaille veroveren
"Goud missen. Je wilt altijd het hoogste haalbare en dan ben je nog tweede in plaats van derde. Het is natuurlijk klote om goud te missen met een klein verschil, maar je zit er wel zo dichtbij dus je hebt wel iets goeds gedaan."

Wereldkampioen of olympisch zilver
"Wereldkampioen, want dan heb je op alle afstanden heel goed gereden en ben je over een heel toernooi de beste. De Olympische Spelen zijn één keer in de vier jaar, dat heeft ook wel wat moois… Ik blijf bij wereldkampioen worden. Zilver halen is ook supervet, maar ik denk dat de Spelen vooral heel mooi zijn als je goud wint. Dan zou ik toch liever wereldkampioen willen worden."

Litteken of tatoeage
"Ik heb ze allebei en ga voor tatoeage, want dan kun je zelf bepalen hoe het eruit komt te zien. Op mijn armen heb ik tatoeages van de olympische ringen met 2018 erbij, de trouwfoto van mijn ouders, een leeuw, planeet en palmboom. Of ik een litteken heb waarvan ik nog precies weet hoe dat komt? Jazeker! Aan de zijkant van mijn linkerduim zit een litteken van boven naar beneden. Het gebeurde voor mijn eerste Europa Cup-finale (het officieuze EK voor junioren, red.), in Amsterdam. Ik was elf jaar en bouwde nog boomhutten met vrienden. Ook de dag voor een wedstrijd. Ik ging een dak zagen, schoot uit en sneed zo mijn duim doormidden. De wedstrijden heb ik wel gereden, met duct tape om die duim en mijn handschoen eroverheen. Na elke rit lag de wond weer open door de druk. Wel een mooi verhaal toch?"

Dit bericht bekijken op Instagram

had weer kleedgeld gekregen

Een bericht gedeeld door D I A G E (@dylanhoogerwerf) op

Opgeruimd of gezellige bende
"Opgeruimd. Ik kan er wel een bende van maken, en dat vind ik ook niet erg, maar als het dan opgeruimd is, is het in mijn hoofd ook wat fijner. Op een gegeven moment kan ik die chaos niet meer aan en voelt het beter als alles weer netjes is."

In bloedvorm langs de baan of in slechte vorm op het ijs
"In slechte vorm op de baan, want in shorttrack kun je dan nog een heel eind komen als je het tactisch een beetje slim aanpakt. Gewoon op kop van links naar rechts rijden zodat niemand er voorbij komt, haha. Dus dan sta ik liever op het ijs om er nog het beste van te maken. Naast de baan in topvorm sta je jezelf alleen maar op te vreten."

Ochtend of avond
Denkt na. "Ik ben best een ochtendmens, maar 's avonds vind ik gewoon gezellig. Beetje op de bank liggen. Voor trainingen zou ik ochtend kiezen, maar ik ga toch voor avond, vanwege de gezellige sfeer."

Dit bericht bekijken op Instagram

mini verschil.

Een bericht gedeeld door D I A G E (@dylanhoogerwerf) op

Dansen of zingen
"Dansen. Zingen is niet voor mij weggelegd. Ik heb thuis een microfoon om mensen op te nemen en soms mezelf, maar zelfs met autotune komt er niets moois uit. Dansen gaat mij nog wel redelijk af, denk ik. Ik weet natuurlijk niet hoe andere mensen dat zien. Aan het einde van het seizoen kan ik wel weer een keer losgaan."

Binnendoor of buitenom
"Ik doe vaker binnendoor, maar buitenom vind ik toch iets mooier en specialer. Als je iets korter draait, zit je in principe al binnendoor bij iemand, al moet je dan nog steeds meer snelheid hebben. Maar buitenom toon je wel een stukje overmacht. Ik ben wel iemand die altijd nog wat probeert en ergens tussenspringt."

Fietstraining of krachttraining
"Krachttraining. Daar is geen twijfel over mogelijk, haha. Ik snap dat fietsen heel goed is en dat moeten we ook zeker doen, maar ik vind het saai. Na twintig minuten op die fiets verveel ik me eigenlijk al. Krachttraining vind ik echt mooi werk, vooral in de zomer als je steeds probeert meer gewicht te doen dan de vorige keer."

Dit bericht bekijken op Instagram

stiekem trainen in de vakantie

Een bericht gedeeld door D I A G E (@dylanhoogerwerf) op

Film kijken of boek lezen
"Film kijken, ik heb nog nooit een boek uitgelezen. Voor school moest ik wel boeken lezen dus ik heb het wel geprobeerd. Deed dat vaak voor het slapen gaan en dan was ik moe na twee bladzijdes. Of mijn gedachten dwaalden af en dacht ik: wat heb ik eigenlijk gelezen? Dan moest ik weer terugbladeren, dus dat had helemaal geen zin. Uiteindelijk zocht ik altijd maar een samenvatting op en moest ik het daarmee doen.

Film kijken vind ik altijd leuk, in de bioscoop of thuis. Even denken, hoe noem je het genre dat ik leuk vind? Psychologische thrillers! Van die 'wegkijk'-films met een voorspelbaar einde zijn leuk om in de bios te zien, maar qua verhaal vind ik dat heel saai. Ik hou van films waarvan ik na afloop denk: wat is er gebeurd? Dat je in bed nog ligt na te denken over hoe alles in elkaar zit, dat vind ik vet en doet veel meer met mij."

Snor of baard
"Ik vind zelf dat ik het geen baard kan noemen, maar een baard staat mij wel iets beter. Ik heb weleens alleen een snor gehad, maar dat wordt dan zo'n fout dun snorretje. Dat ziet er niet zo verzorgd uit. Bovendien is de baard binnen ons team ook meer gewenst, haha."

Zelf koken of uit eten
"Ik vind het best leuk om te koken. Het kost wel veel tijd, dus ik doe het lang niet elke dag. Maar als ik er echt zin in heb en ik wil iets koken, dan kan ik best wel uitpakken. Dan ben ik wel anderhalf uur bezig om iets lekkers te maken en zorg ik ook dat het mooi op mijn bord ligt voor Instagram, haha. Mijn specialiteiten? Tortilla's uit de oven, kip met rijst en groenten. Soms probeer ik wat geks; zo had ik laatst rijst en kip met mango en noten gemaakt, dat was ook lekker."

Meer dilemma's op donderdag lezen? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan