Vol goede moed begon Dijkstra vorig jaar aan het schaatsseizoen. In de zomer moest hij flink afzien tijdens de skeelertraining achter de ervaren mannen bij Team easyJet van coach Jillert Anema, maar bij de jaarlijkse fietstijdrit de Stelvio-pas op brak hij teamrecords. Pas op het ijs merkte hij voor het eerst dat er iets mis was. "Tijdens wedstrijden verzuurde ik gewoon compleet na drie, vier, vijf rondjes en kon ik niet meer bewegen. Daarna zat ik de rest van de avond gekluisterd aan het toilet, moest ik overgeven en had ik allemaal andere ongemakken. Ik werd gewoon ziek van het schaatsen", vertelt hij.
Nog gedurende het seizoen onderging de Groninger diverse onderzoeken, maar het probleem werd niet gevonden. Uit alle tests bleek dat hij kerngezond was, alleen was hij dat niet. "Dan ging je naar het volgende piekmoment en was het precies hetzelfde liedje. Het werd een vicieuze cirkel waar je niet uit kan stappen omdat je niet weet wat er mis is", aldus Dijkstra. En zo bleef hij het hele seizoen kwakkelen. Hij eindigde als achtste op het KPN NK Allround, waar hij een jaar eerder nog op het podium stond. Op de KPN NK Afstanden zag hij zichzelf op de 5000 meter terug op de zestiende plaats.
Na het seizoen vertrok hij naar Calgary voor de traditionele recordwedstrijden, maar liet die schieten toen hij alweer ziek werd. Skiën en een roadtrip door de Rocky Mountains kwamen daarvoor in de plaats, voordat hij zich in mei aansloot bij Team IKO. Op eigen kosten liet hij zich daarna nog maar eens onderzoeken, waarna een voedingsmiddelentest aantoonde dat hij een intolerantie had ontwikkeld voor gluten, ei, appel, hazelnoot, pompoen en haver. Een flinke waslijst. "Ik heb altijd gedacht dat mij niets zou gebeuren, omdat je fit bent, sport en gezond eet. Ik dacht dat ik overtraind was en mezelf te veel pushte, terwijl ik eigenlijk al die tijd mijn lichaam als het ware aan het vergiftigen was."
Herstel
Opgelucht dat hij eindelijk wist wat er mis was, paste Dijkstra zijn dieet aan. De keukenkastjes werden geruimd en alles werd ingeruild voor glutenvrije producten. Geen pasta en brood meer dus voor de topsporter, die lang moest herstellen. "Omdat ik zo lang ziek was geweest, was er ook nog eens een schimmel in mijn darmen gekomen. Het duurde twee maanden voordat die kapot was en daarna moest ik aansterken met probiotica. Ik ben nog steeds aan het opbouwen, maar mijn resultaten zijn al een stuk beter."