Tickets
Shop
Nieuws 08 dec 2019

Clean sweep voor Russische paarrijders op Junior Grand Prix-finale

Op de olympische ijsbaan in Turijn werd dit weekend de Junior Grand Prix-finale verreden en namen de top zes in elke categorie het tegen elkaar op. Bij het paarrijden leverde de strijd een volledig Russisch podium op. IJsdansers Maria Kazakova/Georgy Reviya uit Georgië pakten een historische titel en Kamila Valieva en Shun Sato zegevierden in het solorijden.

Foto : International Skating Union

Het Russische paar Apollinariia Panfilova/Dmitry Rylov, de zilveren medaillewinnaars van de afgelopen WK junioren, hield Diana Mukhametzianova/Ilya Mironov en Kseniia Akhanteva/Valerii Kolesov achter zich. Voor de derde keer dit Junior Grand Prix-seizoen werd het een clean sweep voor Rusland bij het paarrijden. In de finale was het echter geen grote verrassing: vijf van de zes paren kwamen uit Rusland. 

Na de korte kür gingen Panfilova/Rylov aan de leiding en een dag later lieten zij op de lange kür onder meer een gigantische drievoudige draai, een dubbele Axel-Euler-dubbele Salchow, triple flip en spectaculaire liften zien. Panfilova viel echter op de drievoudige worpsprong. Het paar werd tweede, maar dat was genoeg om het eindklassement veilig te stellen met een totaal van 185,23 punten. "We hadden al een zilveren en bronzen medaille van de Junior Grand Prix-finale en nu is de collectie compleet met goud," vertelde Panfilova

De vrije kür werd gewonnen door Mukhametzianova/Mironov, die een persoonlijk record neerzetten van 118,47 punten. Met een totaalscore van 184,73 punten klom het paar van de derde naar de tweede plek. Het programma van Akhanteva/Kolesov bevatte een triple twist en drievoudige worpsprongen, maar het team had moeite met de solosprongen. Ze werden vierde op de lange kür en zakten naar plaats drie (179,68 punten).

Acrobatische lift
Bij het ijsdansen sleepten Maria Kazakova/Georgy Reviya een historische titel binnen voor Georgië. Het duo versloeg favorieten Avonley Nguyen/Vadym Kolesnik uit de Verenigde Staten met slechts 0,16 punten verschil (174,90 om 174,76 punten). Het brons ging naar debutanten Elizaveta Shanaeva/Devid Naryzhnyy uit Rusland (164,22 punten). Kazakova en Reviya maakten met name indruk op de vrije dans met moeilijk twizzles en een spectaculaire combinatielift. 

Alysa Liu wist bij de vrouwen haar nipte voorsprong na de korte kür niet vast te houden. De Amerikaanse kampioene landde donderdag een drievoudige Axel-triple toeloop, maar een dag later ging het mis op beide triple Axels. Kamila Valieva steeg na een uitstekende lange kür van de vierde naar de eerste plaats in het klassement. De 13-jarige Russin liet zeven drievoudige sprongen zien en dat bracht haar totaalscore op 207,47 punten. Het zilver en brons waren voor Liu en landgenote Daria Usachva, die ondanks een persoonlijk record op de vrije kür (130,22 punten) een plekje inleverde.

Bij de mannen stormde de Japanner Shun Sato naar het goud, voor Andrei Mozalev en Daniil Samsonov uit Rusland. Alle drie deden voor het eerst mee op de Junior Grand Prix-finale. Sato werd derde op de korte kür, maar maakte zijn achterstand ruimschoots goed met drie viervoudige sprongen en twee triple Axels. Een personal best van 177,08 punten bezorgde hem een totaal van 255,11 punten. Zowel Mozalev, die de korte kür won, als Samsonov konden hun tweede drievoudige Axel niet leveren. Winnaar van het WK-brons Daniel Grassl uit Italië werd zesde, hij moest op nieuwe schoenen schaatsen nadat zijn oude kapot waren gegaan. 

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan