Tickets
Shop
Nieuws 08 dec 2019

'Rocket man' Chen vliegt naar goud in Turijn

Tweevoudig wereldkampioen Nathan Chen vloog hoog op de ISU Grand Prix-finale en pakte zijn derde opeenvolgende titel. De Amerikaan won in Turijn met bijna 44 punten voorsprong en zette nieuwe recordscores neer. Olympisch kampioen Yuzuru Hanyu uit Japan moest genoegen nemen met het zilver en de Fransman Kevin Aymoz claimde het brons tijdens zijn debuut in de finale.

Foto : International Skating Union

Chen kwam als laatste in actie op de lange kür en moest wachten tot de honderden gegooide knuffels - bestemd voor Hanyu - van het olympische ijs waren gehaald. Onaangedaan toonde hij vervolgens zijn programma met vijf viervoudige sprongen op Rocketman van Elton John. Chen landde ook verschillende triples waaronder een Axel en kreeg een niveau vier voor zijn pirouettes. De Amerikaanse kampioen noteerde een nieuwe hoogste score met 224,92 punten en scoorde een totaal van 335,30 punten. Op de korte kür had Chen een persoonlijk record neergezet (110,38 punten).

De top drie bleef ongewijzigd na de lange kür. Hanyu, die zijn 25e verjaardag vierde op de dag van de wedstrijd, ging ook voor vijf quads en slaagde daarin. De Japanner kon echter maar een enkelvoudige Axel voltooien (een ongeldig element). De nummer twee van de afgelopen WK verdiende 194,00 punten en kwam tot een totaal van 291,43 punten om op de tweede plaats te blijven. De Franse kampioen Aymoz schaatste een personal best van 178,92 punten en kwam bij elkaar opgeteld tot 275,63 punten.

<

Viervoudige flip
Bij de vrouwen bleef Alena Kostornaia uit Rusland nieuwe records vestigen op weg naar de gouden medaille en leidde haar landgenoten Anna Shcherbakova en Alexandra Trusova naar een eerste clean sweep in de seniorencategorie. De 16-jarige Kostornaia verbeterde haar eigen beste score record op de korte kür (85,45 punten) en zette een persoonlijk record neer op de vrije kür (162,14 punten). Het bracht haar op een totaal van 247,59 punten, wat nu de hoogste totaalscore ooit is.

Russisch kampioene Shcherbakova won de vrije kür met 162,65 punten en schoof een plek omhoog naar de tweede plaats in het klassement. Trusova landde als eerste vrouw een viervoudige flip in competitie en nog twee andere viervoudige sprongen. De tweevoudig wereldkampioen bij de junioren klom van de vijfde plek naar het brons. Alina Zagitova, regerend olympisch kampioene, dook van het zilver naar plaats zes na verschillende fouten.

Het Chinese paar Wenjing Sui/Cong Han voegden de eerste titel op de Grand Prix-finale toe aan hun indrukwekkende palmares. Op de lange kür had Han wat moeite met de solosprongen en werd het paar tweede, maar het was voldoende om de titel binnen te halen met 211,69 punten. Landgenoten Cheng Peng/Yang Jin grepen net als vorig jaar het zilver en nieuwkomers Anastasia Mishina/Alexander Galliamov uit Rusland veroverden de bronzen medaille.

Debuut
Peng/Jin herpakten zich na een gebrekkige korte kür waarmee ze op een vijfde plaats bleven steken. Ze wonnen de vrije kür dankzij een foutloze uitvoering met onder meer een drievoudige toe-dubbele toe combinatiesprong en moeilijke lifts. Het Russische paar, de wereldkampioenen bij de junioren van afgelopen seizoen, schoven van plaats vier naar drie tijdens hun debuut in de seniorenfinale. Aleksandra Boikova/Dmitrii Kozlovskii en Daria Pavliuchenko/Denis Khodykin uit Rusland vielen van het podium af na de lange kür.

Bij het ijsdansen zegevierden Gabriella Papadakis/Guillaume Cizeron uit Frankrijk voor de tweede keer in hun carrière. De viervoudig wereldkampioenen hadden slechts een kleine voorsprong na de ritmische dans, maar breidde deze gestaag uit op de vrije dans tot een totaalscore van 219,85 punten. De Amerikaanse Madison Chock/Evan Bates keerden terug naar het Grand Prix-podium met een zilveren medaille en het brons ging naar hun landgenoten Madison Hubbell/Zachary Donohue.

Chock/Bates kregen het publiek op de banken met een opzwepend 'slangendans' op orientaalse muziek. Op vier elementen scoorden zij een niveau vier en dat leverden de Amerikanen een persoonlijk record op van 129,01 punten. Met een totaal van 210,68 punten stegen ze een plek in het klassement. De zilveren plak ging ten koste van Hubbell/Dononhue, die met 207,93 punten in totaal naar de derde plaats zakten.