Tickets
Shop
Nieuws 03 dec 2019

Amsterdams WK voor studenten heeft meer ijs nodig: 'Aantal aanmeldingen is ongekend'

Wie dacht dat Nederland dit schaatsseizoen geen wereldkampioenschap schaatsen organiseert, zit goed mis. Helemaal aan het einde van het seizoen wordt namelijk in Amsterdam het WK voor studenten gehouden. Het is voor het eerst in de relatief korte geschiedenis van de studentenschaatssport dat het toernooi naar Nederland komt. Van 10 tot en met 13 maart 2020 is de Jaap Edenbaan het toneel van de strijd om de wereldtitels.

Het WK voor studenten is bij het grote publiek wellicht minder bekend, maar geniet een hoog aanzien onder de sporters. Bekende namen als Martina Sablikova, Jan Szymanski en Tatsuya Shinhama staan op de erelijst. Vooral bij de Oost-Europese landen is het WK voor studenten een populaire wedstrijd. Voor de wedstrijd in Amsterdam wordt een recordaantal deelnemers verwacht. "Het belooft een fantastisch toernooi te worden."

Aan het woord is Jules Vereecken, de man die al jarenlang de Nederlandse uitzendingen naar studentenschaatswedstrijden regelt. Nu het WK in eigen land wordt gehouden, heeft de chef de mission een dubbelrol, aangezien hij ook zeer betrokken is bij de organisatie van het toernooi. De hoofdmoot van het werk wordt gedaan door de studenten zelf, deels als stage voor hun opleiding, deels als vrijwilliger. Vereecken speelt met zijn ervaring in de universitaire sport voornamelijk een begeleidende rol.

Uitdaging
De timing direct na de wereldbekerfinale in Heerenveen en de aantrekkelijke locatie midden in een grote studentenstad als Amsterdam spreekt veel schaatsers aan. "We zitten ver boven verwachting qua aantal landen en deelnemers", vertelt Vereecken enthousiast. "Het aantal aanmeldingen is echt ongekend. We hadden verwacht rond de 100 deelnemers te trekken. Dat zou al een record zijn, maar als iedereen komt hebben we straks dik 120 deelnemers uit 23 landen."

De grote belangstelling levert de organisatie flinke uitdagingen op. "De mannen die het wedstrijdschema maken en de Jaap Edenbaan zitten met de handen in het haar, want er moet mogelijk meer ijs gehuurd worden om in te kunnen rijden en te trainen." In de vier dagen dat het toernooi duurt worden namelijk alle klassieke afstanden afgewerkt, van 500 tot en met 10.000 meter, en daarbij ook nog de massastart, ploegenachtervolging en een gemengde teamsprint.

Om het toernooi volledig en goed georganiseerd te krijgen wordt de deelnemers dan ook de hoogst toegestane eigen bijdrage gevraagd: 70 euro per deelnemer per dag. "Voor dat geld wordt alles geregeld", legt Vereecken uit. "Van het vervoer van en naar het vliegveld tot verblijf, eten en drinken en uiteraard de deelname. In een dure stad als Amsterdam kun je begrijpen dat het best lastig is om de begroting rond te krijgen."

Dit bericht bekijken op Instagram

HALF A YEAR TO GO! 💥

Een bericht gedeeld door 2020 FISU WUC Speed Skating (@fisuspeedskating) op

Verbinden
Een deel van de opbrengsten komt dan ook uit subsidies. De deelnemende studenten zijn tussen de 18 en 25 jaar oud, het toernooi moet een veel breder publiek gaan aanspreken. Omdat de wedstrijden midden in de stad zullen plaatsvinden, wordt volop de verbinding gezocht met de Amsterdammers. Vereecken: "Een schaatswedstrijd is overal hetzelfde. Ons doel is om een mooi schaatsevent neer te zetten dat ook de verbinding zoekt met de stad."

Voorbeelden die Vereecken geeft zijn wedstrijden voor scholen, clinics voor statushouders en G-sporters die zelf kunnen schaatsen tijdens het WK en ook hand-en-spandiensten verrichten. "Het wordt een echt schaatsfestijn waarbij de studenten een positief opvallende rol spelen." Op die manier moet het toernooi beide kanten van het studeren laten zien. Er wordt gestudeerd, maar ook een mooi event neergezet. De week wordt uiteraard afgesloten met een groot feest, waarbij ook de niet-schaatsers welkom zijn.

Deelname
Nederlandse schaatsers die mee willen doen aan het studenten-WK kunnen zich nog tot en met 10 december aanmelden. De Nederlandse deelnemers betalen zelf voor hun deelname aan het toernooi, al vallen de kosten dit jaar mee vanwege het ontbreken van de reiskosten.

"Er zijn ook landen waar de bond alles regelt, zoals in Italië", stelt Vereecken. "De bond maakt de selectie en de schaatsers krijgen alles vergoed, terwijl in Amerika een commercieel bedrijf de uitzending verzorgt. Die vragen juist een hogere bijdrage." De Nederlandse deelnemers betaalden in het verleden zelf voor hun deelname, maar kregen wel nationale teamkleding te leen.

Dit bericht bekijken op Instagram

And our ambassador is....

Een bericht gedeeld door 2020 FISU WUC Speed Skating (@fisuspeedskating) op

De KNSB werft en selecteert geen deelnemers, maar er hebben zich al veel schaatsers aangemeld. De bekendste van hen is Esmee Visser, tevens ambassadrice van het toernooi. De schaatsster van TalentNED studeert farmaceutische wetenschappen in Amsterdam en wil heel graag meedoen. Ze heeft zich officieel aangemeld, maar houdt nog wel een slag om de arm of het toernooi past in haar schema. Eind december wordt de keuze gemaakt hoeveel deelnemers op de verschillende onderdelen zullen meedoen. Op een later moment worden de namen definitief bekendgemaakt. 

Meer informatie over het WK voor studenten is te vinden op de website van de organisatie.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan