Tickets
Shop
Nieuws 31 aug 2019

Wederom goud voor Tas op afvalkoers, Fransman Ferrié zegeviert bij de mannen

Ze was al de beste op de piste op dit onderdeel, maar nu is Sandrine Tas ook op de weg de beste van Europa op de afvalkoers. De Belgische versloeg in een rechtstreeks gevecht de Italiaanse Francesca Lollobrigida. Bij de mannen haalde de Fransman Martin Ferrié zijn gram met de gouden medaille.

Foto : EuroPamplona

Ferrié bleef in de eindsprint de Italiaan Daniele di Stefano en de Portugees Diogo Marreiros voor. Een jaar geleden in Oostende zegevierde Ferrié ook, maar werd uiteindelijk gediskwalificeerd en verloor zijn titel. De Nederlanders kwamen er in de afvalkoers niet aan te pas. In de beginfase bepaalden Ruurd Dijkstra en Casper de Gier het tempo en zetten Marc Middelkoop vervolgens goed af. De jongeling kon zich echter niet in het geweld met de Europese top mengen en werd negende. 

Bij de vrouwen ging het net als in de andere races tussen Tas en Lollobrigida. De twee maakten er wederom een mooi gevecht van, maar net als op de piste was het Tas die het goud veroverde. In de slotronde dook Lollobrigida als eerste de bocht in, maar Tas wist haar nog te passeren. Het betekende alweer haar derde medaille op dit EK. Berber Vonk hield lang stand, maar moest het uiteindelijk doen met de zevende plek. Anna van den Bos werd twaalfde.

Van kop af
Jason Suttels schreef bij de junioren de afvalkoers op zijn naam. Gedurende de race speelde de Belg nog enigszins verstoppertje, maar in de laatste twee ronden reed hij van kop af naar de zege. Het zilver en brons gingen naar Riccardo Lorello uit Italië en de Spanjaard Rafael Heredia. Voor Nederland verrichtte Luuk van Timmeren een hoop beulswerk voor Ivo de la Porte en Christian Haasjes. In de laatste ronde kwam het aan op Haasjes, maar na wat geduw en getrek kwam hij er niet meer aan te pas en werd vijfde.

De vrouwenkoers van de junioren begon uitermate rustig voor iedereen. Nadat Brit Qualm na lang knokken in de wedstrijd afviel, moest Bente Kerkhoff het opnemen tegen de treintjes van zo'n Frankrijk, Spanje en Italië. Bij een van de afvallingen kwam Kerkhoff in de verdrukking bij de Spanjaarden en moest ze het strijdtoneel verlaten. De sprint om de Europese titel werd gewonnen door de Française Honorine Barrault, voor haar landgenote Marine Balanant en de Italiaanse Sofia Biagi. 

Eindsprint
In de categorie jeugd viel Kayo Vos net buiten de prijzen. Samen met Jorian ten Cate peddelde hij door het peloton heen. Sprinter Gijs Kamp moest als vijfde het deelnemersveld verlaten en op het moment dat het tempo in de slotfase omhoog werd geschroefd, viel ook Ten Cate af. In de laatste ronden reed Vos op kop van het overgebleven peloton. Even leek het erop dat hij een tweede medaille kon bijschrijven, maar met een verschroeiende eindsprint stelde de Italiaan Andrea Cremaschi de overwinning veilig. Hij versloeg Marco Lira uit Portugal en de Fransman Louis Colin.

Bij de meisjes vormden Dinly Koster, Patricia Koot en Loes Busser de oranjetrein. Koot kon uiteindelijk het langste opboksen tegen de concurrentie en eindigde als twaalfde. In de slotfase van de wedstrijd had Italië nog drie rijdsters in het spel en Spanje twee. Met nog een ronde te gaan, zette de Belgische Fran Vanhoutte een aanval in, waarop werd gereageerd door de Spaanse rijdsters. Voor de laatste bocht was Vanhoutte iedereen echter al voorbij en kon ze haar overwinning vieren. 

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan