Tickets
Shop
Nieuws 31 aug 2019

Van Beijnum verovert brons op one lap: 'Kan het nog niet geloven'

Maar één oranjepak wist zaterdag de one lap-finale op de weg in Pamplona te bereiken, maar dat bleek ook meteen genoeg voor een EK-medaille. Marit van Beijnum stelde bij de junioren met een mooi eindschot het brons veilig.

Van Beijnum had in de finale geen vlekkeloze start en begon op vierde positie, maar zag met de finish in zicht toch nog een kans om in te halen. Na een goede laatste bocht en razendsnel recht eind wist ze nipt voor de Spaanse Sara Cabrera te blijven. Haar landgenote Nerea Langa ging er met de Europese titel vandoor, het zilver was voor Asja Varani uit Italië.

"Voor mij is dit heel bijzonder, ik heb nog nooit wat gehaald op Europees niveau", zegt Van Beijnum met een grote lach. "Ik kan het nog niet geloven. Vanuit mijn ooghoek leek het dat ik hem had op de streep dus ik was al aan het schreeuwen van geluk, maar toen hoorde ik via de speaker dat Sara derde was. Ik dacht: weer vierde? Maar op dat moment reed ik langs de tribune en zei mijn moeder: kijk op het scherm! Ik werd echt helemaal gek, zo blij!"

De juniore liet vanochtend een goede kwartfinale zien waarin ze van start tot finish op kop reed. In de halve finale kreeg Van Beijnum een valse start achter haar naam en kwam ze vervolgens moeilijk weg. Ze knokte zich terug in de wedstrijd en wist de strijd om de tweede plek nipt in haar voordeel te beslissen. Zo dwong ze een plek in de finale af.

"Op de 100 meter is het niet gelukt (Van Beijnum werd vierde, red.) en daar baalde ik ontzettend van. Maar die teleurstelling van gisteren heb ik omgezet in positieve energie. Ik was sowieso al superblij dat ik door was naar de finale, maar om zo het juniorentijdperk af te sluiten, is heel gaaf."

Fernandez hard onderuit
Bij de senioren lieten de dames uit België een ijzersterk staaltje zien. Vanaf de start ging de Française Mathilde Pedronno aan de leiding, maar op de laatste meters denderden zowel Stien Vanhoutte als Anke Vos haar voorbij. Met haar armen in de lucht kwam Vanhoutte over de meet. In de kwartfinales werd het concentratievermogen van Moniek Klijnstra flink getest. Haar wedstrijd werd vrij laat afgefloten en vanwege technische problemen werd de herstart met tien minuten uitgesteld.

Eenmaal vertrokken, had Klijnstra een goede start en met een ultieme versnelling sleepte ze als nummer twee een plek in de halve finale binnen. Daarin werd ze echter genekt door een rommelige eerste paar meters en eindigde ze uiteindelijk op de zesde plek in de einduitslag. Lianne van Loon probeerde in de kwartfinales naar voren te rijden, maar slaagde daar niet in. Maya de Jong strandde in de kwalificaties.

De finale bij de heren werd gewonnen door Ioseba Fernandez, die vervolgens na de finish de bocht niet kon houden en met een noodgang de dranghekken indook. Het zag er niet goed uit voor de Spanjaard die lang stil bleef liggen, maar 's avonds beklom hij onder luid applaus het podium om zijn derde gouden medaille en regenboogtrui in ontvangst te nemen. Achter Fernandez finishte Valentin Thiebault uit Frankrijk en de Italiaan Duccio Marsili op een tweede en derde plek.

In de voorronden kwalificeerden de zestien beste tijden per categorie zich voor de kwartfinales. Vervolgens waren het steeds de nummers een en twee die zich plaatsten. Merijn Scheperkamp en Rémon Kwant vochten in de kwartfinales voor wat ze waard waren, maar eindigden allebei net als derde. Rick Schipper probeerde in de halve finale met een fraaie actie twee plekken op te schuiven, maar kon de scherpe bocht niet houden. De man uit Medemblik bleef overeind, maar zag een finaleplaats in rook opgaan.

Misser
Luuk van Timmeren kende bij de junioren een lastige start in de kwartfinale. Hij wist zich nog te herstellen, maar kwam zevenduizendste tekort voor de tweede plaats. Jeroen de Kroon had in zijn kwartfinale een misser in de eerste bocht en daarmee waren zijn kansen verkeken. Hij liet de race lopen en werd vierde. De Europese titel ging met afstand naar de Spanjaard Iván Galar, voor zijn landgenoot Nil Llop en Omero Tafi uit Italië.

Bij de jeugd reed Lataesha Narain in de kwartfinale tot halverwege op kop, maar zakte terug naar plek drie. Loes Busser en Patrica Koot kwamen niet verder dan de voorronden. In de finale werd het een één-tweetje voor Spanje. Ruth Arza zegevierde en versloeg Luisa González en Mathilde Champagnac uit Frankrijk.

Bij de jongens moest Jorian ten Cate in zijn kwartfinale genoegen nemen met de vierde plaats. Gijs Kamp drong door tot de halve finales, maar redde het daarin net niet. In de kwalificaties eindigde Kayo Vos achter Kamp en miste nipt de kwartfinales. De Italiaan Andrea Cremaschi stelde met een flinke eindspurt de titel veilig en versloeg Teo Majdfar uit Frankrijk en de Portugees Marco Lira.

Klik hier voor alle uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan