Op de eerste dag van de Europa Cup-finale in Oostende hebben de Nederlandse inlineskaters goed gepresteerd op de lange afstanden. Na een regenachtig begin van de dag werd de 300 meter tijdrit geschrapt, maar konden 's middags wel de puntenkoersen worden verreden op een droge piste.

Bij de vrouwen werd de race gekenmerkt door veelvuldige aanvallen van onder andere Sandrine Tas, Berber Vonk, Anna van den Bos en een Duits blok van vier rijdsters. Op haar thuisbaan controleerde Tas de wedstrijd door met een aantal versnellingen telkens de volle buit van twee punten binnen te slepen. Ook Maya de Jong en Beau Wagemaker lieten zich in de slotfase van voren zien met uitlooppogingen. In de laatste ronde was het peloton echter nog bij elkaar en reed Tas op kop. Met de laatste drie punten stelde zij de zege veilig en liet Vonk en Maite Ancín uit Spanje achter zich.

Bij de mannen zetten Kay Schipper en de Duitser Jan Martin Mende een vroege aanval in. Thuisrijder Tim Sibiet en de Portugees Diogo Marreiros gingen in de achtervolging en haakten aan bij het tweetal. Onder leiding van Peter Michael kon het peloton echter weer aansluiten. Daarna volgden aanvallen van Ruurd Dijkstra en later Marc Middelkoop en Jordy van Workum. Halverwege de koers gingen Elton de Souza, Indra Médard en Victor Aerts op avontuur. Al gauw zakte De Souza weer terug terwijl Paxti Peula aanhaakte bij de koplopers.

Met een gat van honderd meter verdeelden Aerts en Médard in eerste instantie de punten, maar uiteindelijk nam Peula met twaalf punten de leidende positie over. Twee ronden voor het einde werden de koplopers ingerekend. Op de bel van de laatste ronde zette Marreiros de sprint in en met drie punten kwam de Portugees op een gelijk aantal als Peula. De zege ging zodoende naar Marreiros, voor Peula en Aerts. Van Workum, Middelkoop, Dijkstra en Schipper eindigden op de plaatsen vijf tot en met acht.

Eremetaal
Bij de junioren wisten Bente Kerkhoff en Ramona Westerhuis in het begin wat punten te pakken. Vervolgens was het Marine Balanant uit Frankrijk die gestaag de leiding nam qua puntenaantal. Kerkhoff probeerde haar befaamde solo-tactiek, maar slaagde er niet in om weg te blijven. Teamgenote Westerhuis zette meteen een nieuwe aanval in, maar ook deze poging strandde. In de laatste ronde sprintte Balanant naar de drie punten op de streep, voor Kerkhoff en Noor Lingier uit België. De overwinning ging naar de Française en het podium werd compleet gemaakt met Kerkhoff en Westerhuis.

Ruben Ligtenberg wist bij de heren een bronzen medaille te behalen. In het begin van de koers ging hij er direct vandoor met de Portugees Marco Lira. Nadat het tweetal werd bijgehaald door het peloton, voerde wereldkampioen Jason Suttels voert tempo op maar kon niet loskomen. Bij een tweede poging slaagde de Belg er wel in samen met Matteo Barison uit Italië. Met een voorsprong van een halve baan haalde Suttels de meeste punten binnen en kon met een vingertje in de lucht over de eindstreep rollen. De vroege aanval van Ligtenberg was voldoende voor een derde plek.

Klik hier voor alle uitslagen.